New York polgármesterének lányát is letartóztatták a szombati rendőrierőszak-ellenes tüntetésen

külföld
2020 június 01., 07:15

New York polgármestere, Bill de Blasio lánya is részt vett a George Floyd halála miatt szerveződött egyik tüntetésen, New Yorkban szombaton.

Olyannyira, hogy rendőrségi források szerint rövid időre le is tartóztatták, tiltott gyülekezésen való részvétel miatt

- írja a CNN.

Chiara de Blasio egyike volt annak a több ezer tüntetőnek, akik annak ellenére az utcára mentek a rendőri túlkapás áldozatául esett afroamerikai Floyd ügye miatt, hogy a hatóságok nem engedélyezték a demonstráció megtartását.

A New York-i tüntetés nap közben békés volt, a résztvevők még olyan pillanatokat is levideózhattak, amikor a helyszínt biztosító rendőrök a tüntetőkkel együtt térdeltek le kiállásképp, szolidarítva a megmozdulás résztvevőivel.

link Forrás

Naplemente után viszont a békés tüntetés helyét átvették az elmúlt napokból és az ország többi városából már jól ismert összecsapások a tüntetők és a rohamrendőrök között, lángoló autókkal, a rendőrök megdobálásával - írja a CNN.

De Blasio polgármester a rendőri erőszakot ellenző tüntetések kirobbanása óta többször kifejezte, egyetért a fellépéssel a rendszerszintű rasszizmus ellen, a napok óta csillapodni nem akaró tüntetés-hullámmal pedig szerinte most évtizedek igazságtalanságai miatt érzett indulatok „csordulnak túl”.

A lánya részvételével kapcsolatos értesülésekre azonban egyelőre nem reagált a New York-i polgármester.