A vírus köztünk van, még bármi megtörténhet - figyelmeztet Kemenesi Gábor virológus

járvány
2020 június 02., 09:01

„Még mindig ugyanaz az ellenfél, mint eddig és ugyanúgy komolyan kell venni. Még bármi megtörténhet” - mondta a Népszavának a koronavírus-helyzetről Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

Kemenesi szerint „föl kell adnunk, az a biztonságérzet, amiben eddig éltünk, és azokat a korlátokat, amiket az elmúlt hetekben megszoktunk, jó eséllyel meg kell tartani, míg a vírus itt lesz”. Arra a kérdésre, hogy időszerű-e a lazítás, Kemenesi azt mondta: „Nem tudom.”

„Az újranyitás vírus-szempontból egyértelműen veszélyes. Mindenki vésse a fejébe: a vírus még köztünk van, a veszély nem múlt el, csupán időt nyertünk más országokhoz képest, hogy felkészüljünk a következő hónapok folyamatos harcára a vírussal.”

„Nem tudjuk azt sem, hogy a nyár milyen hatással lesz a vírusra, de Kemenesi szerint nagyon valószínű, ha óvatlanok vagyunk, föllobbanthatja. Az még valószínűbb, hogy a járvány szezonális jellegű lesz. A koronavírusok általában ilyenek és az őszi-téli hullámuk a súlyosabb”- mondta az adjunktus.

Kemenesi most azt gondolja: lesz egy átmeneti nyári időszak, amikor az emberek mozgása fönntartja a vírus földrajzi elterjedését és ősszel jó eséllyel be fog robbanni a járvány. (Népszava)