Az Iszlám Állam nevében fenyegetőzött pünkösdi terrortámadással egy magyar fiatal

bűnügy
2020 június 02., 05:16

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együtt azonosította azt a magyar fiatalt, aki az interneten úgy tett, mintha merényletre készülő terrorista lenne.

Egy partnerszolgálat május 27-én hivatalosan arról tájékoztatta a Terrorelhárítási Központot, hogy valaki az Iszlám Állam nevében egy közösségi oldalon jelentett be merényleteket Németországban, Magyarországon valamint Japánban.

Az arabul és angolul író felhasználó a budapesti merénylet időpontját pünkösdhétfőre tette. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség ügyészeinek és a Terrorelhárítási Központ felderítőinek az ünnepek előtt csak néhány napjuk volt, hogy a terrorcselekmény előkészülete miatt indult nyomozásban felderítsék az elkövető kilétét és a terrorfenyegetés nagyságát, végül május 29-ére azonosították az egyébként fiatalkorú magyar elkövetőt, majd a május 30-án tartott kutatáson megállapították, hogy a fenyegetés nem valós.

A terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette miatt kihallgatott gyanúsított a cselekményt beismerte.

A nyomozásban az Eurojust, az Európai Unió bűnügyi együttműködési szerve és külföldi ügyészi és felderítő szervek is segítettek. Az ügyészség az oldalán a fiatalokat arra figyelmeztette: „Terrorcselekménnyel fenyegetőzni nem menő.