Hosszú sorok Dél-Afrikában: vége az alkoholtilalomnak

Hosszú sorok állnak a boltok előtt Dél-Afrikában, ahol két hónap után újra lehet alkoholt venni, írja a BBC. Az alkoholárusítás tilalmát két hónapja vezették be, a koronavírus elleni intézkedések részeként. 

Fotó: PHILL MAGAKOE/AFP

A dél-afrikai közösségi média tele van olyanok képeivel, akik az első lehetséges pillanatban elmentek alkoholt venni, és ünnepelve jöttek ki a boltból.

Fotó: PHILL MAGAKOE/AFP

Az alkohol eladását azért tiltották be, hogy a rendőrségnek és a kórházaknak több figyelme maradjon a koronavírus-helyzetre, az alkohol fűtötte erőszak ugyanis súlyos probléma az országban. A hatóságok szerint a tiltásnak érezhető hatása volt. A szeszipari cégek közben arra panaszkodtak, hogy csődbe mennek az intézkedés miatt. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.