Joe Biden: „Nem kapok levegőt”

külföld
2020 június 02., 13:43

Barack Obama egykori alelnöke, a Demokrata Párt elnökjelöltje, Joe Biden a philadelphiai városházán mondott beszédet egy nappal azután, hogy több mint 250 tüntetőt tartóztattak le a városban.

Joe Biden a philadelphiai városházán kampányol 2020. június 2-án.
photo_camera Joe Biden a philadelphiai városházán kampányol 2020. június 2-án. Fotó: Jim Watson/AFP

A haldokló George Floyd utolsó szavait idézve azt mondta: „Nem kapok levegőt.” Szerinte ezek a szavak „nem haltak meg a férfival együtt, még most is hallják, visszhangoznak nemzetszerte”.

Ezután Trumpot bírálta, aki hétfőn a Fehér Ház előtt egy parkban feloszlattatott egy békés tüntetést, hogy egy templom előtt fotóztassa magát. „Az elnök tegnap feltartotta a Bibliát a Szent János templomnál. Azt szeretném, bárcsak egyszer kinyitná” – mondta Biden.

Szerinte megbocsátható, ha amiatt, hogy Trump a fotózás kedvéért – könnygázzal és villanógránátokkal – szétveretett egy tüntetést, úgy hisszük, hogy az elnököt jobban érdekli a hatalom, mint az elvek. Szerinte Trumpot „jobban érdekli a szavazóbázisa indulatainak kielégítése, mint a rá bízott emberek szükségletei”.

Biden emellett kongresszusi rendőrségi felügyeleti törvényt is sürget, hogy „az emberek a törvény alapján egyenlő védelmet kapjanak”. Azt ígérte, nem a gyűlöletben és a megosztásban fog utazni. „Megpróbálom begyógyítani a faji sebeket, amik már régóta sújtják ezt az országot - nem használom fel azokat politikai haszonszerzésre” – mondta. (BBC)