Tavaly minden hatodik másodpercben elpusztult egy focipályányi esőerdő

Rémisztő mértékben csökkent tavaly a sok szenet tároló, idősebb trópusi erdők kiterjedése a műholdképes adatok szerint. A Marylandi Egyetem kutatói megállapították, hogy tavaly minden hatodik másodpercben egy focipályányi esőerdőt veszítettünk el. Összesen 11,9 millió hektárral csökkent a Föld erdőborítása. Ráadásul ennek a veszteségnek a harmada (3,8 millió hektár) a trópusi esőerdőkben történt. 

Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

Az esőerdők pusztulása tavaly 2,8 százalékkal gyorsult az előző évhez képest. A legtöbb esőerdő Brazíliában pusztult el (1,3 millió hektár), amit a Kongói Demokratikus Köztársaság követ 475 ezer hektár kiirtott erdővel, majd Indonézia következik 324 ezer hektárral. 

A kutatók szerint csak tavaly legalább 1,8 gigatonna szén-dioxid szabadult a légkörbe az őserdők pusztulása miatt, ami 400 millió autó kibocsátásának felel meg.

Fotó: Gustavo Basso/NurPhoto via AFP

A bozóttüzek miatt Ausztráliában az erdők vesztesége a hatszorosára emelkedett a korábbi adatokhoz képest. De a valós szám még rosszabb lehet, ha a 2020-ban is folytatódó tüzekről is megérkeznek az adatok. 

Kolumbiában, ahol a gerillákkal kötött békeszerződés kihirdetése után kezdték nagyobb mértékben pusztítani az őserdőket, a korábbi évhez képest 35 százalékkal csökkent az esőerdők aránya. 

Ugyanakkor tavaly az esőerdők pusztulásának mértéke nem érte el a rekordnak számító 2016-os és 2017-es évet, de így is az évszázad harmadik legrosszabb arányát hozta. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér