Trump bevetné a katonaságot a tüntetők ellen

külföld
2020 június 02., 03:03
  • Az Egyesült Államokban már több mint 75 városra terjedtek ki a George Floyd halál miatt elindult tüntetések.
  • Mivel több helyen zavargások törtek ki, több mint 40 városban kijárási tilalmat vezettek be estére.
  • Közben egy újabb boncolási vizsgálat egyértelműen a rendőröket tette felelősség George Floyd haláláért.
  • Donald Trump pedig bejelentette, hogy kész bevetni a katonaságot, ha a helyi vezetők nem tudják megfékezni a zavargásokat.

A családja kérésére elvégzett második halottkémi vizsgálat szerint a 46 éves George Floyd halálát a nyakára és a hátára nehezedő nyomás okozta fulladás idézte elő május 25-én este. A New York Times a felvételek alapján bemutatta, hogy az egyik rendőr 8 perc 46 másodpercig térdelt Floyd nyakán, két másik pedig a hátán, miközben a férfi 16-szor mondta el, hogy nem kap levegőt.

link Forrás

Ez az eredmény ellentmond a rendőrség által korábban kiadott dokumentumnak, amely még arról szólt, hogy nem találtak „fizikai bizonyítékot, amely alátámasztaná a trauma miatti fulladást vagy fojtogatást”, és Floyd halálához „hozzájárulhatott egészségi állapota, beleértve koszorúér-betegségét és magas vérnyomását”.

A második halottkémi eredményt hétfőn délután ismertette Ben Crump, a család ügyvédje. Eszerint semmi jele annak, hogy Floyd szívbeteg lett volna, a nyaki nyomáson kívül a hátára nehezedő - szintén térdtől származó nyomás - is hozzájárult halálához, ezek miatt nem kapott levegőt.

A vizsgálatot elvégző két orvos gyilkosságnak minősítette a történteket, szerintük Floyd nagy valószínűséggel már halott volt, amikor a mentőautóba emelték.

photo_camera Fotó: DARNELLA FRAZIER/AFP

A Floyd ellen fellépő négy rendőrt másnap elbocsátották a rendőrségtől, a férfi nyakára térdelő Derek Chauvint pedig két napra rá letartóztatták, és emberölés bűnrészességének gyanúja miatt vádat emeltek ellene. A vádat már elsőfokú gyilkossági gyanúra súlyosbították. A Floyd család ügyvédjei bejelentették: George Floyd temetése június 9-én lesz a texasi Houstonban.

A férfi halála országszerte hatalmas felháborodást okozott, napok óta több mint 75 városban tüntetések zajlanak, néhol a tiltakozók a rendőrökkel is összecsaptak. Több helyen rendőrautókat gyújtottak fel, de voltak, akik fosztogatni kezdtek.

A megfékezésükre már több mint 40 városban vezettek be kijárási tilalmat. Hétfő este Philadelphiában a rendőrség könnygázt és gumilövedékeket vetett be azok ellen, akik nem voltak hajlandók engedelmeskedni az este 6 után életbe lépő kijárási tilalomnak, több tucat tüntetőt őrizetbe is vettek. A város Fishtown nevű negyedében pedig többnyire fehér férfiakból álló csoportok jelentek meg az utcán baseball ütőkkel, mert elmondásuk szerint meg akarták védeni a környéket a fosztogatóktól.

link Forrás

Miután a rendőrök Louisville-ben lelőttek egy tüntetőt, a helyi rendőrfőnököt felmentették. Louisville-ben a hétvégén komoly tiltakozások voltak, amiket csak részben váltott ki George Floyd halála. Greg Fischer polgármester azt mondta, hogy a rendőrök elmulasztották bekapcsolni a testkamerájukat akció közben, de az ilyen hibákat nem tolerálják. A városban saját halottjukat is gyászolják, Breonna Taylort, a 26 éves mentős ápolót, akit saját otthonában lőtt agyon a városi rendőrség kábítószerosztályának három nyomozója egy rajtaütésszerű házkutatás során egy olyan ügyben, amelyben a vádlottat a házkutatás előtt már elfogták.

A George Floyd testvére békítő beszéddel próbálta hétfőn csitítani a tüntetőket. „Az erőszak egyáltalán nem fogja visszahozni a testvéremet” - mondta Terrence Floyd beszédében és virágot helyezett el azon a helyen, ahol a bátyja meghalt. „Hagyjuk ezt abba, kérem legyünk békések!” - kérte, miközben a körülötte álló tömeg halott testvére nevét skandálta. Terrence Floyd hangsúlyozta, hogy a rendőri brutalitás túlságosan is gyakran vezetett erőszakos protestálásokhoz, csakhogy ezek soha nem eredményeztek politikai változást.

Trump bevetné a katonaságot

Donald Trump elnök hétfőn bejelentette, hogy ha a helyi tisztségviselők nem tudják megfékezni az erőszakos demonstrációkat, akkor ő fog cselekedni, és a katonaságot is kész bevetni Washingtonban és más nagyvárosokban.

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Az elnök arra utasította a tagállamok kormányzóit és polgármestereit, hogy biztosítsák a rendfenntartó erők elsöprő jelenlétét mindaddig, amíg le nem csendesítik a tüntetéseket, vagyis vessék be a Nemzeti Gárdát. Egyébként eddig 16 ezer katonát vezényeltek ki a zavargások megfékezésére. Trump utalt az 1807-es Lázadási Törvényre, amely lehetővé teszi az amerikai elnököknek, hogy megkerüljék a szövetségi törvényt, amely tiltja a hadsereg bevetését belföldi rendfenntartásra.

Ha egy város vagy egy tagállam visszautasítja a szükséges lépéseket a lakói élete és tulajdona védelme érdekében, akkor én fogom felvonultatni az Egyesült Államok katonaságát, és gyorsan megoldom a problémáikat” - mondta Trump. Egyébként az elszabadult erőszakot „belföldi terrorcselekményeknek” minősítette, és ismét a szélsőbaloldali és magukat antifasisztáknak nevező csoportokat tette felelőssé a káoszért.

Erre reagálva Joe Biden demokrata elnökjelölt azt mondta, hogy Trump az amerikai emberek ellen akarja bevetni a hadsereget. (BBC/Guardian/MTI)