A svéd járványügy főnöke elismerte, hogy „túl sokan” haltak meg a járványban a laza védekezés miatt

A svéd állami rádió hallgatósága előtt ismerte el a svéd Közegészségügyi Hivatal epidemiológusa, Anders Tegnell, hogy szerinte is

„túl sok halálos áldozatot szedett a koronavírus-járvány” Svédországban a hatóságok laza járványkezelése miatt.

- írja a Guardian.

Anders Tegnell ugyanakkor kifejtette, továbbra is úgy látja, hogy a kevésbé szigorú korlátozásokra épülő svéd megközelítés nem volt elhibázott, „de kétség kívül volna mit rajta javítani”.

Tegnell korábban kritizálta a többi európai ország járvány elleni védekezését, mert szerinte a túl szigorú korlátozások hosszú távon fenntarthatatlanok.

Őt és hivatalát viszont - főleg a svéd közvéleményben - azért érte éles kritika, mert a laza védekezés eredményeképpen Svédországban lakosságarányosan sok halálos áldozatot tudott szedni a koronavírus. Az egymillió lakosra jutó halálesetek számának 7 napos átlaga június 2-án Svédországban volt a legmagasabb a világon, még a járványtól különösen szenvedő Nagy-Britannia számait is felülmúlta.

Azzal kapcsolatban, hogy mit lehetett volna máshogy, jobban csinálni, Tegnellnek egyelőre nincsenek konkrét válaszai.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér