Magyarország továbbra is nagy arányban hagyja figyelmen kívül a korrupció elleni ajánlásokat

POLITIKA
2020 június 03., 08:42

Magyarország továbbra is az élbolyban van az Európai Tanács korrupcióellenes jelentésének negatív ranglistáján, bár az előrelépés, hogy a magyar kormány most hozzájárult a dokumentum közzétételéhez, számolt be szerdán az Euronews. A GRECO-jelentés viszont kiemeli, hogy

Magyarország továbbra is nagy arányban hagyja figyelmen kívül az átláthatósági, illetve korrupció elleni ajánlásokat.

Például a parlamenti képviselők részére tett ajánlások 85,7 százalékát figyelmen kívül hagyták és csak 14,3 százalékban léptek. Összeségében a harmadik helyen áll Magyarország a negatív toplistán: 18 ajánlásból 10-et nem tartanak be a hatóságok, ez 55,6 százalékos arány.

"Jó hír Magyarországot illetően az, hogy a jelentés most nyilvános. Továbbra is hiányoljuk az előrelépést a parlamenti képviselőket illetően hozott javaslatoknál, de a bíráknál és az ügyészeknél is. A 18 javaslatunk közül mindössze ötöt ültettek át teljesen a gyakorlatba. Ez továbbra sem elég jó,"

mondta Gianluca Esposito GRECO-főtitkár az Euronewsnak. Hozzátette: arra bátorítaná a magyar hatóságokat, hogy vegyék elő ismét az ajánlásainkat és biztosítsák, hogy teljes mértékben tartsák is be azokat. Szerinte

"A mi javaslataink olyan ügyekről szólnak, mint például a parlamenti képviselők magatartási kódexe, az, hogy hogyan kezeljék a felmerülő összeférhetetlenségi ügyeket és azt, hogy az ilyen esetekben legyen megfelelő eljárásrend. A bíróságok esetében szó van az Országos Bírósági Hivatal bírákat érintő döntéseiről. És szó van a legfőbb ügyész szerepéről az ügyészek fegyelmi eljárásaiban, vagy arról, hogyan osztják ki az egyes ügyeket az ügyészeknek, hogyan lehetne itt elkerülni a kivételezést."

A főtitkár kiemelte, hogy "minden országot bátorít arra, hogy ha lehetősége van rá, csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, amelynek felállítása szerinte fordulópontot hozhat a korrupció elleni küzdelemben. Magyarországon kívül még négy tagállam nem csatlakozott."