George Floyd koronavírusos volt

Áprilisban koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták George Floydot, aki halálakor még mindig pozitív, de tünetmentes volt, írja a nyilvánosságra hozott halottkémi jelentés. Ugyanakkor semmi sem utal arra, hogy a vírus bármilyen szerepet játszott volna a férfi halálában. 

Mindez a hatósági vizsgálat eredményeként derült ki, de korábban sem Floyd családját, sem a temetkezésben résztvevő szakembereket nem tájékoztatták róla, mondta az orvos, aki a család kérésére szintén megvizsgálta a holttestet. Michael Baden szerint ilyenkor szólni kellene mindenkinek, aki kapcsolatba került a holttesttel, mert most rengeteg embernek kell „tesztekért rohangálnia”.

Baden elmondása szerint a hatósági jelentésből olyasmi is kiderült, amihez neki nem volt hozzáférése, például hogy Floyd szervezetében azonosították a fentanil nevű szintetikus opioidot. Ugyanígy a szívnek azt a részét sem vizsgálhatta meg, ami koszorúér-betegségről tanúskodik. 

"Állítsák meg a rendőrségi brutalitást", követeli egy tüntető KaliforniábanFotó: APU GOMES/AFP

A New York Times által idézett szakértő szerint megdöbbentő eltérések vannak a hatóság és a Baden által végzett vizsgálat eredményei közt: az előbbi még csak nem is utal vérzésre a nyaki artéria közelében. Szerinte a védelem felhasználhatja majd a fentanilt a bírósági tárgyalás során, hiszen ez okozhat szív- és légzésleállást, igaz, egyénenként változik, mekkora mennyiségben halálos. 

Baden is elismerte, hogy a Floyd testében talált fentanil mennyisége fontos lehet, ha még sosem használt korábban ilyen szert. Ennek ellenére úgy véli, a hatósági jelentés sem cáfolja, hogy a rendőri intézkedés okozta Floyd halálát.

Floydot május 25-én este Minneapolisban igazoltatta egy rendőrjárőr, majd megbilincselték, a földre esett, és lefogták, az egyik rendőrtiszt több mint nyolc percig térdelt a nyakán. A férfi a helyszínen meghalt, azóta az Egyesült Államok tüntetésekről és zavargásoktól hangos.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó