Gyűlöletkeltő kommentelők elleni razziát tartott a német rendőrség

INTERNET
2020 június 04., 12:04

Országszerte házkutatásokat tartott a német rendőrség közösségi portálokon közzétett gyűlöletkeltő bejegyzések miatt.

Az internetes bűnözés elleni fellépést Hessen tartományban összefogó frankfurti ügyészségi hivatal irányításával országszerte 12 tartományban tartottak házkutatásokat. Az eljárás 40 gyanúsított ellen folyik. A Hessen tartományi főügyészség alatt működő hivatal adatai szerint mind egy helyi politikus, a tavaly meggyilkolt Walter Lübcke ügyével összefüggésben tettek közzé „büntetőjogilag releváns” szövegeket.

A kommentelők a többi között a politikus emlékét gyalázó, bűncselekményre felszólító és bűncselekményeket helyeslő bejegyzéseket jelentettek meg.

Walter Lübcke a Kassel kerületi tartományi államigazgatási hivatal vezetője volt. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa 2015-ben kiállt menedékkérőket befogadó szállások helyi létesítése mellett, mire gyűlölködő kommentárokat zúdítottak rá az interneten, és 2019. június 2-án a háza kertjében egy fejlövéssel megölték. A bűncselekménnyel egy szélsőjobboldali férfit vádolnak, a pere június közepén kezdődik.

Németországban 2016-ban tartottak először rendőrségi razziát büntetőjogi szabályokba ütköző internetes bejegyzések miatt, és 2018-ban külön törvényt vezettek be a közösségi portálokon megjelenő jogsértő gyűlölködés és álhírterjesztés visszaszorításáról. (MTI)