Hiába fogadták el a román Trianon-törvényt, nem tartanak ünnepségeket

Több 444 videó?
Szeretném

A román külügyminisztérium nem engedi, hogy ünnepségeket tartsanak a trianoni békeszerződés 100. évfordulóján, állítja Titus Corlățean volt külügyminiszter, jelenleg az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, írja a Transindex. 

Corlățean egyben a bukaresti képviselőház által májusban elfogadott javaslat egyik kidolgozója is, amely június 4-ét a „trianoni szerződés napjává” nyilvánította. A jogszabály szerint ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, és országszerte kitűzik a nemzeti zászlót.

Klaus Johannis államfőFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A politikus azonban azt mondta, a külügyminiszter nemrég felszólította a diplomáciai külképviseleteket és a Román Kulturális Intézetet is, hogy idén ne szervezzenek ilyen eseményeket. 

Corlățean szerint Szijjártó Péter májusi látogatásának köszönhető, hogy Klaus Johannis államfő még nem hirdette ki a Trianon-törvényt. Emiatt Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke is bírálta Johannist, azt mondta, „nem volt nemzeti büszkesége” hozzá.  

„A békeszerződéssel a nagyhatalmak elismerték Erdély (és a Bánság keleti részének) egyesülését Romániával, illetve a románok 1918. december 1-jén kifejezett akaratát, valamint a gyulafehérvári nemzetgyűlés határozatát. A trianoni szerződés rögzítette az osztrák-magyar dualizmus nemzetei önrendelkezési jogának megvalósítását, az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Woodrow Wilsonnak nemzetközileg elfogadott elve szerint. Ilyen volt az erdélyi román többség, de más nemzetek, például csehszlovákok, szerbek, horvátok és szlovénok esete, ami lehetővé tette új, független államok kialakulását és elismerését"- jelentette ki Ciolacu az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott sajtóközlemény szerint” - írta közleményében Ciolacu.

Szerinte a szerződés Románia számára „nem csupán a nemzetközi politikai és jogi elismerését jelentette Erdély egyesülésének az anyaországgal”, hanem megerősítette az ezen a területen a lakosság többségét alkotó románok polgári és politikai jogait, amelyekkel korábban nem rendelkeztek az Osztrák-Magyar Birodalomban. 

A Maszol azt írja, egy román nacionalista szervezet csütörtök délutánra a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgyre toborozza a híveit, hogy a trianoni centenárumot ünnepeljék. Antal Árpád polgármeser nyugalmat kért a lakosságtól.