Hiába fogadták el a román Trianon-törvényt, nem tartanak ünnepségeket

A román külügyminisztérium nem engedi, hogy ünnepségeket tartsanak a trianoni békeszerződés 100. évfordulóján, állítja Titus Corlățean volt külügyminiszter, jelenleg az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, írja a Transindex. 

Corlățean egyben a bukaresti képviselőház által májusban elfogadott javaslat egyik kidolgozója is, amely június 4-ét a „trianoni szerződés napjává” nyilvánította. A jogszabály szerint ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, és országszerte kitűzik a nemzeti zászlót.

Klaus Johannis államfőFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A politikus azonban azt mondta, a külügyminiszter nemrég felszólította a diplomáciai külképviseleteket és a Román Kulturális Intézetet is, hogy idén ne szervezzenek ilyen eseményeket. 

Corlățean szerint Szijjártó Péter májusi látogatásának köszönhető, hogy Klaus Johannis államfő még nem hirdette ki a Trianon-törvényt. Emiatt Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke is bírálta Johannist, azt mondta, „nem volt nemzeti büszkesége” hozzá.  

„A békeszerződéssel a nagyhatalmak elismerték Erdély (és a Bánság keleti részének) egyesülését Romániával, illetve a románok 1918. december 1-jén kifejezett akaratát, valamint a gyulafehérvári nemzetgyűlés határozatát. A trianoni szerződés rögzítette az osztrák-magyar dualizmus nemzetei önrendelkezési jogának megvalósítását, az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Woodrow Wilsonnak nemzetközileg elfogadott elve szerint. Ilyen volt az erdélyi román többség, de más nemzetek, például csehszlovákok, szerbek, horvátok és szlovénok esete, ami lehetővé tette új, független államok kialakulását és elismerését"- jelentette ki Ciolacu az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott sajtóközlemény szerint” - írta közleményében Ciolacu.

Szerinte a szerződés Románia számára „nem csupán a nemzetközi politikai és jogi elismerését jelentette Erdély egyesülésének az anyaországgal”, hanem megerősítette az ezen a területen a lakosság többségét alkotó románok polgári és politikai jogait, amelyekkel korábban nem rendelkeztek az Osztrák-Magyar Birodalomban. 

A Maszol azt írja, egy román nacionalista szervezet csütörtök délutánra a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgyre toborozza a híveit, hogy a trianoni centenárumot ünnepeljék. Antal Árpád polgármeser nyugalmat kért a lakosságtól. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó