Páfrányt evett a dinoszaurusz, mielőtt a folyóba fulladt

Páfrányt evett a dinoszaurusz, mielőtt Kanada nyugati részén feltehetően egy folyóba vagy hirtelen támadt áradásba fulladt, amely a tengerbe mosta maradványait. Így megy ez. 

A halál részleteit egy növényevő őslény megkövesedett maradványainak elemzéséből állapították meg kanadai kutatók.

A kréta korszakban, 110 millió évvel ezelőtt élt őslény maradványainak vizsgálata egyedülálló betekintést engedett a tudósoknak egy dinoszaurusz táplálkozásába, mivel sikerült elemezni a gyomrában talált maradványokat.

A kutatók szerdán arról számoltak be, hogy a páncélos Borealopelta markmitchelli utolsó vacsorája páfrányból állt.

Az Alberta tartományban előkerült növényevő dinó gyomortartalma olyan jó állapotban maradt fenn, amihez foghatót eddig nem találtak a paleontológusok. Még a levelek sejtszerkezete és ép spórák is a kutatók rendelkezésére álltak.

"Nagyon ritka, hogy közvetlen bizonyítékot találhatunk a növényevő dinoszauruszok táplálkozásával kapcsolatban. Szinte minden, amit ezeknek a dinóknak az étlapjáról tudunk, közvetett adatokon nyugszik, például a fogazatuk, az állkapcsuk felépítése, az elérhető növények és ezeknek a növényeknek a tápértéke és fogyaszthatósága alapján" - mondta el Caleb Brown, az albertai Royal Tyrrell Paleontológiai Múzeum őslénykutatója, a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Az 5,5 méter hosszú és mintegy egy tonnát nyomó Borealopelta a nodoszauruszok csoportjába tartozott. Teste széles volt, a feje kicsi, és négy rövid lábán járt. A nagy húsevő dinoszauruszoktól páncélzata, a bőrébe ágyazódott csontok védték és mellső végtagjai fölött, vállainál csonttüskék nőttek.

A gyomrában az elemzés szerint a páfrány egy fajtájának levelei voltak és egy nagyon kevés örökzöld tűlevélmaradvány. A gyomortartalomban kimutatható volt a faszén is, ami azt jelezte, hogy halála előtt leégett erdőterületen járhatott. Találtak még néhány tucat gasztrolitot (más néven gyomorkövet) is a gyomrában, amelyet bizonyos állatok, köztük madarak és krokodilok azért nyelnek le, hogy elősegítsék az emésztésüket. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér