Romániában váratlanul másfélszeresére ugrott az új fertőzöttek száma

Romániában váratlanul az előző hét átlagának másfélszeresére ugrott, 238-ra nőtt az utóbbi 24 órában diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

A napi jelentésekben május közepe óta nem volt ilyen magas, az utóbbi 10 napban pedig már egyszer sem érte el a 200-at az új esetek száma. A stratégiai kommunikációs törzs a közleményében emiatt arra figyelmeztette Románia lakosságát, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében továbbra is szigorúan tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket: a zárt terekben viseljenek védőmaszkokat és kesztyűket, tartsák a távolságot, és fertőtlenítsék a kezüket gyakran.

Romániában eddig 19 907 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, a járvány eddig belföldön 1299 emberéletet követelt, külföldön pedig 114 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár halt meg.

A gyógyultak aránya elérte a 70 százalékot. Az országban április 29-én tetőzött a járvány több mint 7700 nyilvántartott aktív esettel. A fertőzöttek száma szerdáig 4600 alá csökkent, a friss jelentésben szereplő új esetek miatt ismét megközelítette a 4700-at.

Romániában május 15-én veszélyhelyzet váltotta fel az addigi rendkívüli állapotot, és enyhítették a koronavírus-járvány miatt hozott kijárási korlátozásokat. A bukaresti kormány múlt héten tovább lazított a kijárási és gyülekezési korlátozásokon. Június 1-től kezdve a távolságtartási előírások betartása mellett többek között engedélyezték a kerthelyiségek működését, a legfeljebb 500 nézőnek tartott szabadtéri előadásokat, és nézők jelenléte nélkül újraindulhattak a sportmérkőzések is.

A román hatóságok június 15-től a nagy bevásárlóközpontok megnyitására készülnek, de az intézkedés bevezetését elhalaszthatják, ha a fertőzöttek számának növekedése tartósnak bizonyul. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér