Trump volt védelmi minisztere dühvel és rémülettel nézi, amit az elnök csinál

külföld
2020 június 04., 03:52

„Mióta az eszemet tudom, Donald Trump az első elnök, aki nem próbálja egységbe terelni az amerikai népet, még csak a látszatra se figyel. Ehelyett megpróbál megosztani minket. Most ennek a három éve tartó erőfeszítésnek a következményeit látjuk” - írja az Atlanticon megjelent cikkében James Mattis, Trump korábbi védelmi minisztere.

Mattis 2018 decemberében mondott le, tiltakozásul Trump Szíriával kapcsolatos politikája ellen. Azóta nem kommentálta az elnök tevékenységét, most viszont kemény szavakkal bírálja azért, ahogy a George Floyd meggyilkolása miatt kirobbant tiltakozásokat kezeli.

Azt írja, dühvel és rémülettel figyeli az eseményeket. „Amikor 50 éve beléptem a hadseregbe, felesküdtem az alkotmányra. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer azt parancsolják majd a katonáknak, akik ugyanezt az esküt tették le, hogy lépjenek fel a polgártársaik alkotmányos jogaival szemben.”

James Mattis
photo_camera James Mattis még védelmi miniszterként Fotó: JOHN THYS/AFP

Mattis szerint nem szabad, hogy a tüntetések egyes résztvevői eltereljék a figyelmünket arról, hogy tömegek követelik jogosan a törvény előtti egyenlőséget. „El kell utasítanunk, és felelősségre kell vonnunk azokat a hivatalban levő embereket, akik viccet csinálnak az alkotmányunkból.”

A volt miniszter arra figyelmeztet, hogy nem szabad csatatérként tekinteni az amerikai városokra, amit - Donald Trump szóhasználata szerint - egyenruhásoknak kell „uralniuk” (dominate). „Itthon csak akkor szabad használnunk a hadsereget, ha az államok kormányzói kérik, nagyon ritka esetekben” - írja. Mattis szerint a katonai válasz hamis konfliktust szül a hadsereg és a civilek közt, és aláássa a társadalom védelmére felesküdött egyenruhásokba vetett bizalmat. Ezzel szemben a közrendet csakis a helyi vezetők tudják fenntartani, akik a legjobban értik a helyi közösségeket.

Trump a Twitteren válaszolt Mattisnek. „Valószínűleg az egyetlen dolog, ami közös Barack Obamában és bennem, hogy mindketten kirúgtuk Jim Mattist, a vilg legtúlértékeltebb tábornokát.” Azt írja, ő adta Mattisnek a „Mad Dog” becenevet, az Axios szerint viszont már 2004-ben is hivatkoztak rá így.

Jelenleg csakis Trumpon múlik, beveti-e a hadserget a George Floyd meggyilkolása miatt kirobbant tiltakozáshullám miatt, és ha igen, akkor a fosztogatók, vagy általában a tüntetők ellen.

Néhány napja Trump Mark Milley tábornok és a védelmi miniszter társaságában felkeresett egy washingtoni templomot, aminek a környékét előtte katonai rendészekkel megtámogatott rendőrök tisztították meg, és ahol az amerikai légierő helikopterei nem sokkal korábban megfélemlítő erődemonstrációt tartottak az amúgy békés tüntetők elriasztására.