Nem hordott maszkot, agyonverték

Rendőrségellenes zavargások törtek ki Mexikó második legnagyobb városában Guadalajarában, a tüntetők pedig még a kormányzati palota ajtaját is betörték, miután kiderült, hogy a helyi rendőrök korábban elkaptak, autóba tuszkoltak, majd agyonvertek egy 30 éves férfit amiatt, hogy az nem viselt maszkot.

Még május 4-én történt, hogy a Guadalajara melletti Ixtlahuacán de Los Membrillos rendőrsége azon kapta Giovanni Lopez 30 éves kőművest, hogy nem visel maszkot. A férfit erre a járókelők tiltakozása ellenére autóba tuszkolták és elvitték. Az eseményről videófelvétel is készült. 

Egy női hang visszatérően azon hitetlenkedik, hogy tényleg a maszk nem viselése miatt bánnak így vele. Egy rendőr egyszer úgy reagál erre, hogy a férfi ellenállt nekik. 

Amikor a családja elment érte a rendőrörsre, ott azt mondták nekik, hogy átszállították a helyi kórházba. A kórházban a család azzal szembesült, hogy Lopez halott. A későbbi boncolás lőtt sebet is talált a lábán, de a halálát egy fejét ért erős ütés okozta.

Az ügy részletei és a videó csak szerdán kerültek napvilágra, azóta ez számít a legfontosabb témának Mexikóban. A gyilkosság abban a Jalisco államban történt, aminek kormányzója, Enrique Alfaro igen szigorú maszkviselési szabályokat vezetett be. Ezeket már eddig is sokan kritizálták, mivel alkalmat adtak a lakossággal hagyományosan brutális rendőrségnek, hogy zaklassák az embereket. 

“A korrupt rendőrök kihasználják ezt” - nyilatkozta a Guardiannek Robert Coogan atya, egy mexikói börtönben dolgozó amerikai pap, hozzátéve, hogy ez újabb ürügy arra, hogy a rendőrök embereket tartóztassanak le és meglopják őket.

Az indulatok hevességét illusztrálja az alanti friss videó, amin az látható, ahogy a gualdajarai utcán egy ember közvetlen közelről éghető anyaggal locsol le egy motoros rendőrt, majd felgyújtja őt.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér