Operatív törzs: továbbra is köteles két hétre karanténba vonulni, aki Horvátországból tér haza

Egészségügy
2020 június 05., 09:28

Hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek be péntektől Magyarországra az osztrák, cseh és szlovák állampolgárok, valamint az ezekből az országokból érkező magyarok - mondta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón. A rendelkezés ma, vagyis pénteken reggel 8 óta érvényes.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmagyarázta, hogy a magyar állampolgárokkal azonos megítélés alá esik az Európai Gazdasági Térség minden olyan állampolgára, aki állandó magyarországi tartózkodásra jogosult, és ezt állandó tartózkodási kártyával igazolja.

Az alezredes arról is beszélt, hogy péntektől hatályba lépett az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi az autós könnyűzenei koncertek szervezését. (Emlékezetes, hogy az előző hétvégén a Tankcsapda már ki tudta lobbizni magának, hogy csak nekik megengedjék ezt.)

A jogszabály alapján ezeken a koncerteken úgy lehet részt venni, hogy a közönség tagjai abban az autóban maradnak a rendezvény idején, amellyel a helyszínre érkeztek.

A törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy a hatósági házi karanténban lévők közül már 2190-en vállalták, hogy a hatóság elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a korlátozás szabályait. Jelenleg 854 aktív felhasználója van az alkalmazásnak. Csütörtökön 815 emberrel szemben rendeltek el hatósági házi karantént, így összesen 9693 ember van jelenleg otthoni, ellenőrzött karanténban.

A rendőrség eddig 422, a járvánnyal összefüggő bűncselekményt fedezett fel, ezen belül 122-re nőtt a rémhírterjesztés miatt indult eljárások száma, további 29 esetben közveszéllyel fenyegetés, 128 esetben csalás, 22 esetben pedig járványügyi szabályszegés miatt indítottak nyomozást. Eddig összesen 80 gyanúsítottat hallgattak ki.

Arra a kérdésre, hogy azok a magyarok, akik horvátországi nyaraló-, illetve kikötőtulajdonosok, mire számíthatnak hazatéréskor, az alezredes azt mondta: az általános szabályok vonatkoznak azokra a magyar állampolgárokra, akik személyforgalomban Horvátországból érkeznek vissza Magyarországra. Hozzátette: egészségügyi szűrésnek vetik őket alá, fertőzésgyanú esetén kijelölt karanténba, anélkül 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek. Mint mondta, folyamatosak az egyeztetések a horvát rendvédelmi szervekkel a meglévő korlátozó intézkedések enyhítéséről, ezért türelmet kért.

Romániában az előző hét átlagának másfélszeresével nőtt a fertőzöttek száma, az esetleges újabb szigorítások bevezetését firtató kérdésre az alezredes azt mondta: a román-magyar határszakasz egyben schengeni külső határ is, ezért ott folyamatos a határellenőrzés. Ismertette: személyforgalomban az összes román-magyar határátkelő nyitva van, a nemzetközi teherforgalomban pedig a kijelölt határátkelőket lehet használni hétköznap reggel 6 órától éjfélig, hétvégén és munkaszüneti napokon pedig bármikor. Elmondta: beléphetnek Magyarországra az agrárágazatban dolgozó román állampolgárok, pénteken eddig 642-en érkeztek Magyarországra. Az agrárágazatban dolgozókon kívül azonban az általános beutazási szabályok érvényesek a román állampolgárokra, vagyis nem léphetnek be Magyarország területére, csak ha előzetesen különös méltányosságból erre engedélyt kaptak.