A Vatikán őrizetbe vett egy zsarolással, sikkasztással gyanúsított brókert

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Több millió eurós csalás vádjával őrizetbe vették a Vatikánban Gianluigi Torzi brókert. Torzit zsarolással, sikkasztással, többszörös csalással és pénzmosással gyanúsítják, ezért akár 12 év börtönre is ítélhetik.

A Harrods egykori áruháza a Sloane Avenue-n London elit kerületében, Chelsea-ben. Ezt akarta megvenni befektetési célból a Vatikán.Fotó: Google Street View

Torzi közvetítőként lépett fel a Vatikán egy ingatlanvásárlásánál London elit negyedében, Chelseaben. A Sloane Avenuen álló, egykor a neves üzletlánc, a Harrods tulajdonában álló épületet a pápai állam befektetésként kívánta megvásárolni. A tranzakciót a szentszéki államtitkárság egy másik olasz vállalkozó, Raffaele Mincione befektetési alapján keresztül akarta véghezvinni, de az ebbe befizetett - az olasz sajtó számításai szerint - 18 millió euró elveszett.

A Vatikán ezt követően Gianluigi Torzit bízta meg az ingatlanvásárlással, a bróker azonban saját nevére íratta az épületet birtokló cég részvényeit, majd ezekért cserébe a Vatikánt zsarolta. Az eredetileg több mint 90 millió euróra becsült londoni ingatlanon a Vatikán legalább ötven millió eurót veszített, más számítások szerint a veszteség meghaladja a 350 milliót.

A 2016-tól dagadó botrány tavaly októberben került nyilvánosságra, amikor a vatikáni ügyészség a szentszéki államtitkárságon házkutatást tartott, és öt vatikáni dolgozót kitiltott a pápai állam területéről. Köztük szerepelt Alberto Perlasca, a szentszéki államtitkárság adminisztratív ügyekkel foglalkozó első szekciójának irodavezetője, valamint Tommaso di Ruzzi, a vatikáni pénzügyi információs hatóság (Aif) igazgatója is.

A szentszéki államtitkárság első szekciója évi 700 millió euróból gazdálkodik, ebből 50 millió az ún. Péter-fillérekből, vagyis a világszerte érkező adományokból származik. (Via MTI)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!