A Vatikán őrizetbe vett egy zsarolással, sikkasztással gyanúsított brókert

Több millió eurós csalás vádjával őrizetbe vették a Vatikánban Gianluigi Torzi brókert. Torzit zsarolással, sikkasztással, többszörös csalással és pénzmosással gyanúsítják, ezért akár 12 év börtönre is ítélhetik.

A Harrods egykori áruháza a Sloane Avenue-n London elit kerületében, Chelsea-ben. Ezt akarta megvenni befektetési célból a Vatikán.Fotó: Google Street View

Torzi közvetítőként lépett fel a Vatikán egy ingatlanvásárlásánál London elit negyedében, Chelseaben. A Sloane Avenuen álló, egykor a neves üzletlánc, a Harrods tulajdonában álló épületet a pápai állam befektetésként kívánta megvásárolni. A tranzakciót a szentszéki államtitkárság egy másik olasz vállalkozó, Raffaele Mincione befektetési alapján keresztül akarta véghezvinni, de az ebbe befizetett - az olasz sajtó számításai szerint - 18 millió euró elveszett.

A Vatikán ezt követően Gianluigi Torzit bízta meg az ingatlanvásárlással, a bróker azonban saját nevére íratta az épületet birtokló cég részvényeit, majd ezekért cserébe a Vatikánt zsarolta. Az eredetileg több mint 90 millió euróra becsült londoni ingatlanon a Vatikán legalább ötven millió eurót veszített, más számítások szerint a veszteség meghaladja a 350 milliót.

A 2016-tól dagadó botrány tavaly októberben került nyilvánosságra, amikor a vatikáni ügyészség a szentszéki államtitkárságon házkutatást tartott, és öt vatikáni dolgozót kitiltott a pápai állam területéről. Köztük szerepelt Alberto Perlasca, a szentszéki államtitkárság adminisztratív ügyekkel foglalkozó első szekciójának irodavezetője, valamint Tommaso di Ruzzi, a vatikáni pénzügyi információs hatóság (Aif) igazgatója is.

A szentszéki államtitkárság első szekciója évi 700 millió euróból gazdálkodik, ebből 50 millió az ún. Péter-fillérekből, vagyis a világszerte érkező adományokból származik. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér