Az USA kivonja csapatai negyedét Németországból

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

9500 fővel, vagyis jelenlegi létszáma több mint negyedével csökkenti Németországban állomásozó csapatai létszámát az amerikai haderő. A most bejelentett lépés után a jelenlegi 34500 fős kontingensből 25 ezer fő marad csak hátra.

Donald Trump amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár között most éppen feszült a viszony, miután Merkel megfúrta Trump tervét arról, hogy hirtelen tartsanak egy G7 csúcstalálkozót a járvány sújtotta Egyesült Államokban. Kormánya képviselői ezért most sietve hangoztatták, hogy a csapatkivonásnak semmi köze a két vezető vitájához, a lépést már tavaly szeptember óta készítik elő, az indoka pedig az, hogy a NATO megnövekedett költségvetése már nem indokolja ilyen nagy létszámú haderő állomásoztatását Németországban.

A tervek szerint a Németországból kivont csapatok egy része a szomszédos Lengyelországban lesz majd elszállásolva, egy részük hazatér, további részeik pedig más szövetségesekhez kerülnek. (Via The Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!