Orbán szerint száz év magány után Magyarország ismét győzelemre áll

POLITIKA
2020 június 06., 10:58

"Nincs a világnak még egy nemzete sem, amely kibírt volna ilyen száz évet, de mi nemcsak kibírtuk, hanem ismét győzelemre állunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Sátoraljaújhelyen, a trianoni békeszerződés századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Orbán Viktor beszél Sátoraljaújhelyen, a trianoni békeszerződés alkalmából tartott megemlékezésen és a Centenáriumi Turulszobor avatásán.
photo_camera Orbán Viktor beszél Sátoraljaújhelyen, a trianoni békeszerződés alkalmából tartott megemlékezésen és a Centenáriumi Turulszobor avatásán. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A miniszterelnök beszédéről egyelőre még csak gyorshírt adott ki az MTI, abból pedig nem derül ki, hogy miben, ki ellen állunk győzelemre. Egyelőre még csak azt idézték tőle, hogy a száz év magány korszaka véget ért, ismét vannak szövetségeseink, jó szomszédaink, akikkel együtt készülhetünk a jövőre. Az MTi tudósításából megint csak nem derült ki, hogy a miniszterelnök mit értett száz év magány alatt, miközben Magyarország a békeszerződés óta eltelt száz évben előbb a náci Németország és a fasiszta Olaszország, majd a kommunista Szovjetunió szövetségese volt, most meg két évtizede a NATO, illetve bő másfél évtizede az Európai Unió tagja. A "jó szomszédainkra" való utalást akár megbékélési gesztusként is érthetjük a trianoni évfordulón, tekintettel arra, hogy valamennyi szomszéd államnak vannak területei, melyek egykor a történelmi Magyarországhoz tartoztak, és amiket a békeszerződés ítélt nekik.

Orbán az MTI gyorshíre szerint ezután még arról is beszélt, hogy "a következő évtized nem a fogyatkozásról és a veszteségekről, hanem a gyarapodásról és az országépítésről szól majd". Továbbá azt is állította, hogy "[a] mi nemzetédkünk az, amely megfordíthatja Magyarország sorsát, beteljesítheti küldetését, és a győzelem kapujába viheti az országot, de a döntő ütközetet az utánunk következő nemzedéknek kell megvívnia, a végső lépéseket nekik kell megtenniük". Hogy ki ellen, az továbbra se derült ki az MTI beszámolójából.