Soros György közleményt adott ki arról, hogy nem pénzel tüntetőket

"A Facebookot és a Twittert, illetve más közösségi platformokat használnak most annak a teljes mértékben cáfolt összeesküvés-elméletnek a terjesztésére, hogy Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítvány fizet a tüntetőknek, ez esetben a George Floyd meggyilkolása miatt tiltakozóknak. Felháborít minket ez a próbálkozás, amely az elemi erejű felháborodást próbálja megkérdőjelezni" - írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Soros György szóvivője.

Michael Vachon a közleményében jelezte, hogy ugyan kapcsolatba léptek a Twitterrel és a Facebookkal, a két cég egyelőre "semmilyen érdemi lépést nem tett e felháborító helyzet kezelésére".

A vádakkal kapcsolatban, melyeket Vachon megjegyzése szerint egyebek mellett már a New York Times, a Snopes, a Politifact, a Reuters, az AFP és a Vox is cáfoltak, Soros alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) is közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy alapítványuk büszke támogatója olyan szervezeteknek, melyek cselekvésre sarkalják a polgárokat, és küzdenek az amerikai polgárok jogaiért, akik kárpótlást remélnek a kormánytól sérelmeikért, ugyanakkor jelezték, hogy a George Floyd halála és a rendőri brutalitás ellen tiltakozók mindenféle cinikusok állításával szemben nem fizetségért, hanem mély felháborodásukban és az országuk iránt érzett aggodalomtól vezérelve tüntetnek.

Azt is írták, hogy minden ezzel ellentétes állítás "hamis, sértő, és kárt okoz demokráciánk alapjának, ahogy az első alkotmánykiegészítésben rögzítve van", utalva a szólás és gyülekezési szabadság alkotmányos garanciájára.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér