Szerzői jogi panasz miatt a Twitter és a Facebook letiltotta Trump kampányvideóját

külföld
2020 június 06., 06:42

A Twitter, a Facebook, illetve az utóbbi tulajdonában levő Instagram is törölte Donald Trump amerikai elnök kampánystábjának egy videós posztját, jelentette a Reuters. A múlt hétfőn minneapolisban rendőrök halálos áldozatául esett George Floydnak a Reuters megfogalmazása szerint "emléket állító" videót, amelyben a Floyd halála miatt tiltakozó menetek képei közé a kirobbant zavargások képeit keverték Donald Trump hangja alá, a két közöségimédia-cég szerzői jogsértésre hivatkozva távolította el, miután mindkét cégnél panaszt tett egy Sam Koolaq nevű kaliforniai ügyvéd. A Reuters próbálta elérni Koolaqot, aki eddig nem válaszolt megkeresésükre.

Trump persze azonnal kikelt a videója eltávolítása miatt a Twitter ellen, mondván a kedvenc kommunikációs felületét működtető, de az utóbbi időben egy hazugságoktól hemzsegő, illetve egy gyűlöletkeltő posztját is figyelmeztetéssel felcímkéző cég "keményen harcol a szélsőbaloldali Demokratákért". "Egyoldalú küzdelem. Illegális" - írta, de mert nem fejtette ki, nem igazán érthető, hogy mégis mire gondol. A Twitter vezérigatgatója, Jack Dorsey választweetjében annyit közölt, hogy Trump állításai nem igazak, a Twitter lépése pedig nem törvénytelen. "Azért szedtük le, mert egy DMCA-panaszt kaptunk a jogtulajdonostól" - írta az internetes szerzői jogokat szabályozó amerikai törvényre, a Digital Millenium Copyright Actra (DMCA) utalva.

A Facebook, amely a közösségi szájt mellett a tulajdonában levő Instagramról is törölte az elnöki kampánystáb posztját, ugyanezt mondja, ők is egy szerzői jogi panasz miatt távolították el a videót. Amit amúgy a Youtube-ra is feltöltöttek, de ott még elérhető - a tulajdonos Alphabet (erre keresztelték át egy ideje a Google holdingcégét) szerint a Youtube-ra feltöltött videó nem teljesen azonos a Twitterről, Facebookról eltávolítottakkal, nem volt benne a kifogásolt részlet.