Több tízezer nyércet ölnek le Hollandiában a koronavírus miatt

Megsemmisítik a hollandiai nyércek egy részét, miután  bebizonyosodott, hogy a koronavírussal fertőzött nyérc embert is fertőzhet. A rendelkezés tízezer állatot, nőstényt és kölyköt érint, akiket egyébként a bundájukért tenyésztenek, de az utóbbi időben tíz farmon is találtak fertőzött állatokat.

Az első nyérceket még áprilisban gazdáik fertőzték meg, majd májusban megtörtént a fordítottja is, az állatok visszafertőztek. A két hollandiai eset az egyetlen bizonyítéka annak, hogy állatról emberre is képes terjedni át a vírus.

Az állatokat gázzal kábítják majd el, tetemük elszállítása után pedig az összes érintett farmot fertőtlenítik. Az országban összesen 140 nyércfarm található.

A világban Kínában, Lengyelországban és Dániában tenyésztenek nyérceket, évente 60 millió állatot vágnak le emiatt. A Humane Society International nemzetközi állatjogi szervezet ezért arra kérte a többi nyércet tenyésztő országot, hogy mihamarabb értékeljék a  hazai helyzetet.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.