A rasszizmus áldozataira emlékeztek a Szabadság téren, három ellentüntető az európai fehéreket féltette

társadalom
2020 június 07., 11:05

Több száz ember vett részt vasárnap a Szabadság térre szervezett rasszizmusellenes megemlékezésen. Az eseményt G-Ras (Komáromy Gergely) énekes-aktivista és az Animal Rebellion Hungary hirdették meg.

photo_camera Fotó: Ács Dániel
photo_camera Fotó: Ács Dániel

„Csendes szolidaritással, közös megemlékezéssel, elmélyüléssel/fohásszal/imával, néhány odaillő szóval és dallammal állunk ki a Szabadság téren, az USA nagykövetség előtt déltől délután egy óráig a világszerte pusztító rasszizmus áldozatai mellett, az igazságosságért, a globális összefogásért, a rendszerszintű változásért” - írták.

„A járványügyi szabályozás miatt jelenleg nem lehet a gyülekezési törvény hatálya alá eső demonstrációt tartani Magyarországon, ezért ez nem egy tüntetés, nem politikai gyűlés, kérünk minden csatlakozni vágyót, hogy tartsa tiszeletben az esemény kegyeleti jellegét, valamint tartsa be a védőtávolságot, és hozzon magával maszkot. Így is tudunk erős pozitív üzenetet küldeni, sőt.”

link Forrás
photo_camera Fotó: Ács Dániel

A megmozduláson G-Rason kívül diákok is felszólaltak, illetve tartottak egy 8 perc46 másodperces, néma, térdelős megemlékezést George Floyd emlékére, aki azután vesztette életét, hogy egy rendőr ennyi időn keresztül térdelt a nyakán intézkedés közben.

photo_camera Fotó: Ács Dániel

Az eseményen megjelent három ellentüntető a szélsőjobbos Identitás Generáció nevű szervezettől, akik azt mondták, a fehér és az európai emberek elleni rasszizmus miatt tiltakoznak. A rendőrök igazoltatták és megmotozták, majd elküldték őket, mert nem tettek előzetes bejelentést.

photo_camera Az Identitás Generáció ellentüntetői Fotó: Ács Dániel

G-Ras beszéde:

link Forrás