J.K. Rowlingot transzfóbnak nevezték, miután felvetette, hogy csak a nők menstruálnak

társadalom
2020 június 07., 09:33

J.K. Rowling, a Harry Potter szerzője szombaton megosztott egy cikket a devex.com-ról, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány után egyenlőbb világot kell teremteni „azon emberek számára, akik menstruálnak”.

„Csak létezik valamilyen szó ezekre az emberekre” - írta Rowling a nőkre utalva, amivel sokakat felháborított a Twitteren, többen letranszfóbozták és TERF-nek, vagyis olyan radikális feministának nevezték, aki kirekesztő a transzneműekkel szemben.

link Forrás

Rowling erre több posztban, részletesebben is kifejtette a véleményét. Azt írta, ha az ember születési neme nem valódi, az világszerte zárójelbe teszi a nők által megélt valóságot, így arról nem is lehet normális párbeszédet folytatni. Ilyen alapon, ha a születési nemet nem tekintjük valódinak, azonos neműek közti vonzalom sincs, írta. „Az még nem gyűlölködés, ha az ember kimondja az igazat.”

Azt írta, tiszteletben tartja a transz emberek jogát ahhoz, hogy úgy éljenek, ahogy számukra kényelmes. Szívesen tüntet is mellettük, ha transzneműségük miatt hátrányos megkülönböztetés éri őket, ugyanakkor az ő életére is jelentős hatással volt az a körülmény, hogy nőnek született. „Nem hiszem, hogy gyűlölködés, ha ezt kimondom.”

Rowling szerint nonszensz, hogy kirekesztőnek minősítik azokat, akik nőként úgy érzik, egyformán veszélyeztetettek például a férfiak által elkövetett erőszakkal szemben, és azt gondolják, hogy a nemük hatással van a hétköznapi életükre.

link Forrás