Szélsebesen terjed a koronavírus a lengyel bányászok körében

külföld
2020 június 07., 08:37

Szilézia nélkül 32 új koronavírus-fertőzést azonosítottak volna Lengyelországban június 1-én. Valójában azonban ennek a többszörösét, 202 fertőzöttet regisztráltak, ami azt mutatja, hogy a bányászok körében még mindig nagy lendülettel terjed a vírus, írja a Financial Times.

Az elmúlt hat hétben a napi 300-400 új fertőzés több mint fele a szénbányáiról híres, amúgy is sűrűn lakott Sziléziában történt, pedig csak a népesség 12 százaléka él ezen a területen. Így a lengyel járványgörbe nem indult el lefelé, ellentétben a régió más országaival, köztük Magyarországgal. Pedig Lengyelországban is jóval kevesebb halálesetet (1127) és fertőzést (25177) regisztráltak, mint a dél- és nyugat-európai országok többségében.

photo_camera Sziléziai bányászok 2018-ban Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

Sziléziában már több mint négyezer bányásznak lett pozitív a koronavírus-tesztje, hiszen a munkájuk során képtelenség tartani a biztonságos táolságot. Az esetek többsége azonban nem súlyos, eddig 225-en haltak meg a fertőzésben, a szakértők szerint azért, mert a többségük 20-30 éves férfi. Ugyanakkor félő, hogy átadhatják a vírust idősebb rokonaiknak, ami járványgócok kialakulásához vezethet.

A kormány május elején döntött úgy, hogy rendszeres tesztelésbe kezdenek a bányászok körében.