Felszámolják a minneapolisi rendőrséget

külföld
2020 június 08., 04:56

A minneapolisi városi tanács kilenc tagja, vagyis a tanács vétóbiztos többsége támogatta a városi közrendvédelem teljes alakítását célzó javaslatot, mely lényegében jelen formájában felszámolja a városi rendőrséget. A javaslatot támogatók szerint a városi rendőrség jelen formájában megreformálhatatlan.

Egy, George Floyd emlékére virágszőnyeggel borított út Minneapolisban.
photo_camera Egy, George Floyd emlékére virágszőnyeggel borított út Minneapolisban. Fotó: KEREM YUCEL/AFP

A rendőrség felszámolását és a helyi rendvédelem reformját évek óta követelő aktivisták szerint ez végre fordulópont lehet küzdelmükben, és végre teljesen átalakíthatják a városi közbiztonságot. Céljuk egy közösségi alapú rendőrség szervezése.

"Nem kellett volna ennyi embernek meghalnia ezért" - nyilatkozta az egyik ilyen aktivista, Kandace Montgomery, a Black Vision nevű szervezet igazgatója. "Nagyobb biztonságban vagyunk így, felfegyverzett, felelősségre vonhatatlan, állami támogatást élvező, fekete emberekre vadászó járőrök nélkül" - mondta.

Amióta négy minneapolisi rendőr gyakorlatilag kivégzett egy fegyvertelen feketét, George Floydot - egyikük tettlegesen, a térdét 8:46 percen át áldozata nyakára szorítva, három társa pedig azzal, hogy nemhogy nem akadályozta meg ebben, hanem inkább azon volt, hogy megfékezze a Floydot megmenteni próbáló járókelőket -, országszerte tömegtüntetéseken követelnek hasonló lépéseket, a rendőri szervek költségvetésének megvonását, illetve azt, hogy a 2001 óta a terrorveszélyre hivatkozva félkatonai egységekké szervezett, automata fegyverekkel és az iraki hadszintérre kifejlesztett, pokolgépeknek ellenálló páncélozott harcjárművekkel felszerelt rendőrségeket szereljék le. (Via The New York Times)