Indiában újranyitják az üzletközpontokat és az éttermeket

külföld
2020 június 08., 07:22

India kormánya úgy döntött, hogy lazít a járványügyi korlátozásokon, és a legtöbb államban hétfőn újranyithatnak az üzletközpontok és az éttermek. Hogy miért, az rejtély, mert Indiában aktuálisan így néz ki a járványgörbe, illetve a naponta regisztrált új fertőzöttek száma az előző naphoz képest:

A naponta regisztrált új fertőzöttek számának alakulása Indiában. A görbe alapján a járvány felfutó szakaszban van, a kormány mégis úgy látja, hogy sikerült megfékezni a terjedését.
photo_camera A naponta regisztrált új fertőzöttek számának alakulása Indiában. A görbe alapján a járvány felfutó szakaszban van, a kormány mégis úgy látja, hogy sikerült megfékezni a terjedését. Fotó: Johns Hopkins University - közkincs

Mint láthatják, meredeken emelkedik az új fertőzések száma, így India a vasárnapi adatok szerint már az ötödik legtöbb regisztrált fertőzöttel bíró ország a világban, de a jelenlegi trendek, napi több mint tízezer új regisztrált fertőzött alapján péntekre már a negyedik legfertőzöttebb lesz, megelőzve Nagy-Britanniát.

Az újra megnyitott templomok nagy részében belépés előtt megmérik a hívek testhőmérsékletét, és egyelőre még tilos az épületekbe ételáldozatot bevinni. Az utóbbinak nem tudom, hogy mi az értelme, az előbbinek kevés: a láz nem olyan tünet, amely alapján ki lehet szűrni a fertőzötteket, tekintettel arra, hogy a fertőzöttek túlnyomó többsége eleve tünetmentes, vagy csak enyhe tüneteket produkál, és egyáltalán nem biztos, hogy a láz a tünetei közé tartozik.

Az 1,3 milliárd lakosú Indiában hivatalosan több mint 256 ezer koronavírus-fertőzöttet és 7135 halálos áldozatot regisztráltak. Míg egyes szakértők attól tartanak, hogy a járvány tetőzése majd csak júliusban várható, a kormány úgy látja, hogy az országos korlátozó intézkedésekkel kellőképpen lassítani tudták a járvány terjedését. Hogy ez utóbbit mire alapozzák, az a fent már bemutatott grafikon alapján teljesen érthetetlen. (Via MTI)