Palkovics szerint a jövő nyártól tilthatnak be egyes egyszer használatos műanyagokat

gazdaság
2020 június 08., 09:15

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a jövő nyártól tilthatnak be egyes egyszer használatos műanyagokat. Ezt a döntést már idén májusra várták a kormánytól, ám az a koronavírusjárvány okozta gazdasági válságra hivatkozva, nem kis részben a műanyaggyártásban érdekelt térségeket képviselő politikusai nyomására végül elhalasztotta.

A minisztérium sok más terület mellett a fenntarthatóságért is felelős államtitkára, Boros Anita közvetetten utalt is erre, amikor azt mondta, hogy az egyszer használatos műanyagok kivezetésének új ütemterve, vagyis elhalasztása "több felkészülési időt biztosít" a termelőknek a technológiaváltáshoz, amit a kormány anyagiakkal is ösztönözni fog. "A munkahelyek megtartása érdekében így elkerülhető, hogy a hazai műanyagipari vállalatok működése ellehetetlenüljön" - mondta.

Palkovics hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy július 1-vel megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, és létrehozzák a hulladékgazdálkodási hatóságot, amely az ágazatot ellenőrzi majd.

Arról is beszámolt, hogy visszaválthatóvá akarják tenni a műanyagpalackokat, üvegeket, fémdobozokat, ennek a programnak jövő júliusban indulhat a tesztidőszaka. (Via MTI)