Új-Zéland immár mentes a koronavírustól

külföld
2020 június 08., 04:44

Új-Zélandon aktuálisan egyetlen koronavírusos fertőzött sincs, jelentette be helyi idő szerint hétfőn reggel a kormány. Február 28. óta nem volt ilyen.

Új-Zélandiak sorakoznak egy wellingtoni borbélynál a fodrászüzletek megnyitása után, május közepén.
photo_camera Új-Zélandiak sorakoznak egy wellingtoni borbélynál a fodrászüzletek megnyitása után, május közepén. Fotó: MARTY MELVILLE/AFP

A kormány tudományos tanácsadó testülete, a Te Pūnaha Matatini értékelése szerint a sikerben nagy szerepe volt annak, hogy Új-Zélandon hozták meg a világon tán a legszigorúbb járványügyi korlátozásokat, ami a testület vezetője, Shaun Hendy szerint "kulcsfontosságú volt" Új-Zéland sikerében a járvánnyal szemben, aminek a lassításával sok más országban még jelenleg is küzdenek.

"Ez még azelőtt feltartóztatta a vírust, mielőtt elterjedhetett volna a létfontosságú munkavállalók körében, így a kontaktkutatóinknak is kevesebb embert kellett felkeresniük újabb esetek után kutatva" - mondta, és azt is kiemelte, hogy Új-Zéland nagyon hamar felfuttatta a teszteléseket is.

Új-Zélandon március 19-én, amikor még csupán 28 igazolt eset volt, már betiltották a száz fősnél nagyobb rendezvényeket, és lezárták a határokat. Négy nappal később bezárták az összes, nem létfontosságú üzletet, az iskolákat, és betiltottak minden rendezvényt. Újabb két napra rá bevezették a legszigorúbb korlátozásokat, amikor gyakorlatilag már tényleg csak az alapvető élelmiszereket árusító boltok voltak nyitva, és gyakorlatilag csak azért lehetett kimenni az utcára, ha valaki ezekbe ment vásárolni.

A reggeli örömhír után Jacina Ardern miniszterelnök bejelentette a járványügyi szabályok lazítását. Ezeket nem oldják fel teljesen, csak a legalacsonyabb szintre veszik vissza. Tájékoztatása szerint a legtöbb korlátozást ezzel visszavonják, de a határokat még zárva tartják. Egészségügyi minisztériuma tájékoztatása szerint hivatalosan majd csak egy hét múlva nyilváníthatják vírusmentesnek az országot, ekkor telik el két teljes inkubációs ciklus, vagyis 28 nap az utolsó ismert közösségi fertőzés óta.

Új-Zélandon, ahol ezidáig csaknem háromszázezer vírustesztet végeztek, ezidáig 1154 fertőzést igazoltak, és összesen 22 halottja van a járványnak. (Via Axios)