A román elnök meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet

Romániában a jobbközép kisebbségi kormány meghosszabbítaná a koronavírus-járvány miatt meghirdetett, jövő héten lejáró veszélyhelyzetet, azonban a baloldali többség nem hajlandó ehhez megadni a parlamenti felhatalmazást.

A veszélyhelyzet meghosszabbításának szándékát Klaus Iohannis jelentette be kedden, a kormány tagjaival folytatott tanácskozása után. Az államfő közölte: június 15-től engedélyeznék a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az edzőtermek megnyitását, és a magán rendezvények engedélyezett létszámát zárt térben húszra, a szabadban pedig ötvenre növelnék. Az elnök szerint a veszély nem múlt el, továbbra is szükség van óvintézkedésekre.

Megnyílhatnak a határok is, legalábbis olyan országok számára, ahol a megbetegedés nem haladja meg a napi öt főt. Az elnök figyelmeztetett, Belgium, Spanyolország vagy például Svédország számára egyelőre nem nyitják meg a határokat. Az elnök elmondása szerint nagy figyelemmel fogják követni az EU-s kommunikációt, és annak fényében is fognak dönteni.

Az elnök azt üzente a parlamenti pártoknak, hogy értsék meg, a vírus nem politikai helyzet eredménye, arra buzdította őket, hogy szavazzák meg a vészhelyzeti állapot meghosszabbítását. Az ellenzéki szociáldemokraták szerint azonban a kormány csak politikai okok miatt ragaszkodik a veszélyhelyzet fenntartásához, ehhez pedig nem hajlandók hozzájárulni. (Transindex/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.