A román elnök meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet

külföld
2020 június 09., 13:10

Romániában a jobbközép kisebbségi kormány meghosszabbítaná a koronavírus-járvány miatt meghirdetett, jövő héten lejáró veszélyhelyzetet, azonban a baloldali többség nem hajlandó ehhez megadni a parlamenti felhatalmazást.

A veszélyhelyzet meghosszabbításának szándékát Klaus Iohannis jelentette be kedden, a kormány tagjaival folytatott tanácskozása után. Az államfő közölte: június 15-től engedélyeznék a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az edzőtermek megnyitását, és a magán rendezvények engedélyezett létszámát zárt térben húszra, a szabadban pedig ötvenre növelnék. Az elnök szerint a veszély nem múlt el, továbbra is szükség van óvintézkedésekre.

Megnyílhatnak a határok is, legalábbis olyan országok számára, ahol a megbetegedés nem haladja meg a napi öt főt. Az elnök figyelmeztetett, Belgium, Spanyolország vagy például Svédország számára egyelőre nem nyitják meg a határokat. Az elnök elmondása szerint nagy figyelemmel fogják követni az EU-s kommunikációt, és annak fényében is fognak dönteni.

Az elnök azt üzente a parlamenti pártoknak, hogy értsék meg, a vírus nem politikai helyzet eredménye, arra buzdította őket, hogy szavazzák meg a vészhelyzeti állapot meghosszabbítását. Az ellenzéki szociáldemokraták szerint azonban a kormány csak politikai okok miatt ragaszkodik a veszélyhelyzet fenntartásához, ehhez pedig nem hajlandók hozzájárulni. (Transindex/MTI)