Álomgyilkosok: Kiábrándítóan gyorsan és profin állapították meg a 444 újságíróiról, hogy egyikünk se volt koronavírusos

hirdetés
2020 június 09., 08:04
ad

Én még sose találkoztam olyan profi, kedves, olajozottan működő álomgyilkos csapattal, mint a Nemzetközi Oltóközpont stábja. Ahol azt az álmunkat gyilkolták le, hogy már réges-régen átestünk a koronavírusfertőzésen. A szerkesztőség tagjainak nem kis része ugyanis szentül meg volt győződve erről. Én például január közepétől február közepéig pár nap megszakítással 4 héten át feküdtem, annyira legyengülve, mint soha életemben, miközben a mellkasomban úgy lüktetett a fájdalom, mint egy kortárs közéleti publicisztikában.

Éppen ezért akartam baromira tudni, hogy annak idején csak behallucináltam-e a COVID-19-et. Mivel úgy gondolok magamra, mint aki markánsan anti-hipochonder, a dolognak kifejezetten nagy személyes tétje volt. Persze nemcsak emiatt. Négy családtagom is a veszélyezetett korosztályba tartozik, és júniusra hiába enyhült a járványérzés, arra baromira vigyázni szeretnék, hogy véletlenül se sodorjam őket veszélybe egy személyes találkozással.

A Nemzetközi Oltóközpont ideális helyszínnek bizonyult a vírussal kapcsolatos félelmeink elosztaltására. Itt ugyanis igen gyorsan, jól szervezetten és kockázatmentesen gyorsteszteltetheti le magát az ember.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A könnyen átlátható online felületükön az ember megadja az adatait, kiválasztja a neki tetsző gyorstesztfajtát, fizet és időpontot foglal. 3 különböző verzió közül lehet választani, aszerint, hogy pontosan mire vagyunk kíváncsiak:

A kínai és a német gyorsteszt egyaránt vércseppel dolgozik és leginkább arra alkalmas, hogy megállapítsa, átestél-e már a fertőzésen. A belga antigén gyorsteszt pedig a torokváladékból azt mutatja ki nagyobb pontossággal, hogy jelenleg fertőzött vagy-e.

A Váci úti helyszínen - ahol meglepő bónuszként még a parkolás sem lehetetlen - a foglalt időpont és az elkülönített koronavírusrészleg miatt, aminek saját külön bejárata van, úgy jutsz be a tesztszobáig, hogy senkivel sem kell együtt várakoznod.

Még az olyan apróságokra is ügyeltek, hogy a szoba, ahol a tesztelést végzik, egy sima irodához képest rendelőszerű, de egy ijesztő rendelőhöz képest megnyugtatóan irodaszerű legyen.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Én lelkes negyedsvábként és Dortmund-drukerként a német tesztet választottam. Maga az akció tényleg szinte pillanatok alatt zajlik le. Igen profin, fájdalommentesen szúrták meg az ujjbegyemet, a vért a vékony üvegcső pikk-pakk feszívta, hogy azt utána átcseppentsék a műanyag tesztelő eszköz megfelelő ablakocskájába és ezzel már vége is volt. Az eredményt ugyanis nem a helyszínen kell megvárni, hanem az általunk választott formátumban utánunk küldik. Méghozzá tök gyorsan. Én mailben kértem, ami még ezelőtt meg érkezett, hogy a robogóval a Váci útról visszaértem volna a Moszkva tér környéki lakóhelyemre. Nem szép dolog a hírhozót pocskondiázni, de amikor megláttam, hogy negatív, én azért megtettem.

Éva, a kolléganőm a belga gyorstesztet kérte, de egy kicsit tartott a nyálkahártya-mintavételtől. Ami, mint kiderült, kábé három másodperc alatt megvolt és kényelmetlen sem volt, nemhogy fájdalmas.

A Nemzetközi Oltóközpont koronavírus-vonalon e pillanatban a fent említett 3 gyorsteszttípust kínálja, de pár héten belül indul náluk az úgynevezett PCR-tesztelés is, ami csak pár nap alatt ad eredményt, cserébe jóval érzékenyebb a gyorsteszteknél.

A Nemzetközi Oltóközpont nem véletlenül tudta ennyire gördülékenyen megszervezni a gyorstesztelést: ez az egészségügyi magánvállalkozás ugyanis 12 éve foglalkozik mindenféle oltások beadásával, például egzotikus helyekre utazóknak és ehhez réges-régen kifejlesztettték az online fizetési és időpontfoglalási rendszerüket. Ami a többször ismétlendő oltások esetében ezen felül az elképzelhető összes csatornán figyelmezteti az alanyokat, ha közeleg az aktuális oltásuk.

A koronavírus-gyorstesztek divatba jövetelekor derült ki, hogy milyen sok egyéb, szintén percek alatt eredményt adó gyorsteszttípus létezik. Az NO meg is rendelt többfélét, így nemsokára négy olyan, teljesen eltérő területen lesznek képesek percek alatt eredményt felmutatni, amelyeken ez eddig sokkal nehézkesebb volt.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Sokan gyanítják, hogy erre vagy arra az élelmiszerre intoleráns a szervezetük. De ennek pontos felderítése drága és időigényes folyamat. A Nemzetközi Oltóközpontban nemsokára ételintolerancia-gyorstesztet is végeztethetsz magadon, így töredék összegért, percek alatt kiderítheted, hogy érdemes-e belevágnod a komolyabb kivizsgálásokba.

Volt egy vad estéd és perzsel valami? De nem tudod, hogy a heves érzelem vagy valami nemi betegség a tettes? Az NO-nál egy csepp vérből nemsokára 20 fajta nemi betegséget tudnak kimutatni pikk-pall.

Titokzatos, nehezen fülön csíphető betegség a Lyme-kór. De az Oltóközpontban nemsokára erre is gyorsteszteltetheted magad.

Volt egy vad estéd, de nem tudod elhinni, hogy tényleg a csalántea miatt buliztál-e péntek délutántól vasárnapig? A Nemzetközi Oltóközpont rövid időn belül egy csepp véredből percek alatt megmondja, hogy járt-e bármilyen ismert drog a szervezetedben.

A gyorstesztek divatba jövetele tehát baromi sok lehetőséget tartogat a közeljövőben. De koronavírusfronton már most az a helyzet, hogy felesleges telefonálgatás nélkül, online tudsz pillanatok alatt időpontot foglalni, majd hasonló sebességgel megtudni, hogy van-e okod bármiféle aggodalomra. Bár ilyen pöpecül menne ez az élet más területein is.