Publikálták a videót arról, ahogy egy közlekedési rendőr hat lövéssel megölte a fegyvertelen, fekete Maurice Gordont

bűnügy
2020 június 09., 09:40

Újabb, rendőrök által megölt fegyvertelen fekete férfi haláláról közöltek videófelvételeket Amerikában.

link Forrás

Maga az eset még május 23-án, tehát 2 nappal George Floyd egész Amerikát, sőt az egész Földet felbolygató megölése előtt történt, de a rendőrautóba szerelt kamera felvételeit csak most tették közzé. Sőt már olyan videóösszeállítás is készült, amin a 28 éves férfi utolsó óráinak összes rögzített jelenete rajta van.

Ez azért lehetséges, mert Maurice Gordon, a 28 éves, egyetemen tanuló jamaikai bevándorló utolsó óráiban egymás után háromszor is kapcsolatba került közlekedési rendőrökkel, egyszer pedig egy boltban vették videóra. A sofőr napja elképesztő pechsorozattal kezdődött, hogy a balszerencse végül rémálomba forduljon.

A felvételeken a következő látszik:

A férfi május 23-ára virradóra New Jersey államban, a Garden State Parkway nevű autópályán hajtott, New Yorktól délre, amikor lerobbant. Hajnali negyed négykor egy szolgálaton kívüli közlekedési rendőr állt meg segíteni neki.

A szolgálaton kívüli rendőrt percekkel később egy szolgálatban lévő kollégája váltotta, aki kihívott egy autómentőt.

Ez a második számú rendőr egyszer még visszatért a helyszínre, majd elhajtott.

Nem világos, hogy az autómentő elvontatta-e valameddig a lerobbant kocsit, megszerelte gyorsan a helyszínen, vagy az magától beindult, de durván másfél órával később, 4:54-kor egy másik rendőr ismét lerobbanva találta, ugyanazon az autópályán, csak 19 lehajtóval arrébb.

Ekkor a jelek szerint a benzinje fogyhatott ki, mert egy civil autós elvitte egy kútig, ahol a bolti kamera 5:33-kor felvette, amint kifizet egy kiskannányi benzint. A férfi ezután folytatta az útját az autópályán, déli irányban.

De nem sokáig, mert 6:13-kor már egy újabb rendőrautó felvételén nézhetjük meg, ahogy gyorshajtásért megbüntetik. 101 mérföld per órával hajtott. A döntést a hangfelvétel alapján higgadtan vette tudomásul.

6:26-kor azonban ismét lemeszelték gyorshajtásért. Ezúttal 110 mérfölddel ment. Csakhogy a kocsija nem indult be, ez a rendőr is autómentőt hívott, majd felajánlotta a férfinek, hogy a rendőrautó hátsó ülésén várja meg azt.

Gordon be is ült és ott is maradt 21 percen keresztül. (Miközben átült, eléggé zavarodottnak tűnt, nem tudni, hogy a hajnali események miatt vagy más okból.)

A halálához vezető események azután kezdődtek, hogy a rendőr megkérdezte, nem kér-e egy maszkot. Gordon kiszállt a kocsiból - látszatra nyugodtan - de amint kiszállt, konfliktus tört ki, aminek lényegében csak a hangjait hallani, és alig látni bármit a dulakodás tényén kívül.

A rendőrség verziója szerint, amit sem a család, sem Gordon ügyvédje nem hisze el, a férfi be akart szállni a rendőrautó vezetőülésére, amiben a rendőr először paprikasprézéssel akadályozta meg, majd tovább dulakodtak, végül hatszor meglőtte.

Az ügyvéd szerint a felvétel végén az látható, hogy a közvetlen közelről szitává lőtt, fegyvertelen férfin a rendőr nem próbált meg segíteni, hanem leszorította, majd megbilincselte a már halott vagy haldokló sofőrt.

A jamaikai bevándorló Gordon családja független vizsgálatot követel, a fegyverhasználat jogosságáról az ügyészség szerint az esküdtszék fog dönteni.

(via CBS Philly)