34 év után a svéd rendőrség megoldotta az Olof Palme-gyilkosságot

külföld
2020 június 10., 08:09

Stig Engströmöt gyanúsítják Olof Palme egykori svéd miniszterelnök 34 évvel ezelőtti meggyilkolásával, jelentette be Krister Petterson svéd főügyész. A valaha a merénylet helyszínének közelében, a Skandia biztosítótársaságnál dolgozó, ezért „Skandia-férfiként” is ismert Engström 2000-ben meghalt, ezért a nyomozást lezárják.

Olof Palmét 1986. február 28-án lőtték le Stockholmban a nyílt utcán, miután felesége társaságában kijött egy moziból. A tettes elfutott, és bár több mint tízezer embert hallgattak ki, mostanáig nem sikerült pontot tenni az ügy végére. Petterson 2017-ben vette át a nyomozást, és az év elején jelentette be, hogy nyáron előállhatnak a megoldással, amire évtizedek óta vártak. Időközben még a gyilkossági ügyek elévülési idejét is megszüntették, részben a nyomozás folytatása érdekében.

photo_camera Olof Palme 1983-ban Fotó: ANDERS HOLMSTROM/AFP

Annak idején Engströmöt is kihallgatták, de akkoriban megbízhatatlan tanúnak minősítették, aki a valóságoshoz képest jelentősebbnek próbálta feltüntetni a saját szerepét. Végül csak 2017-ben merült fel a neve lehetséges elkövetőként. A nyomozók nem látják jelét annak, hogy Engström ne magányos elkövető lett volna, de egyelőre nem zárták ki a lehetőségét.

A gyilkosság után sokat kritizálták a rendőrséget azért, mert alapvető hibákat vétettek, például nem zárták le megfelelően a merénylet helyszínét, így esetleg bizonyítékok is megsemmisülhettek. A töltényeket egy járókelő találta meg, a fegyver viszont soha sem került elő.

photo_camera A gyilkosság helyszíne napjainkban Fotó: FREDRIK SANDBERG/AFP

Az évek során több lehetséges elkövető neve is felmerült. Egy Christer Petterson nevű, korábban gyilkosság miatt egyszer már elítélt férfit 1988-ban le is ültettek, de később felmentették. Ő végül 2004-ben meghalt. (The Local)