Az EU-ban a magyarok fogadják el a leginkább a korrupciót

politika
2020 június 10., 15:34

Az Eurobarométer friss felmérése szerint az európai uniós állampolgároknak kb. 69 százaléka tartja elfogadhatatlannak a korrupciót, az elutasítás mértéke Portugáliában a legmagasabb (88 százalék), és Magyarországon a legalacsonyabb (38 százalék).

Az eredmények azt mutatják, hogy tízből hét európai „széles körben elterjedt problémának” tartja az országában a korrupciót. A megkérdezettek 70 százaléka szerint a korrupció jelen van a közintézményekben, ez az adat a politikai pártoknál 53 százalék.

Horvátországban a megkérdezettek 97 százaléka szerint kiterjedt a korrupció, a skála másik végén Finnország található, ahol csak 22 százalék gondolja így.

Magyarország 87 százalékkal a középmezőnybe tartozik, itt a lakosságnak csak 1 százaléka látja úgy, hogy a hazájában a jelenség nem létezik.

A magyar válaszadók 49 százaléka szerint a korrupció legfőként politikai pártokhoz kötődik, és 32 százalék tartja úgy, hogy a korrupció a mindennapi életüket is befolyásolja. 45 százalék nem tesz jelentést a hatóságok felé, ha korrupciót tapasztal, főleg azért, mert nehéz bebizonyítani, és 25 százalék véli úgy, hogy a korrupció jelentése nem ér meg semmilyen erőfeszítést.

Pozitív adat a felmérésből, hogy 2013 óta 18 uniós tagországban csökkent azon válaszadók aránya, akik a korrupció mértékét kiterjedtnek tartják, de a válaszadók 26 százaléka így is úgy érzi, a korrupció áthatja az állampolgárok mindennapi életét.

Európa-szerte 28 ezer embert kérdeztek meg a kutatáshoz. (MTI)