Bocsánatkérés és sérelemdíj jár az Origótól a túlóratörvény-tüntetés miatt listázott civileknek

jog
2020 június 10., 12:34

Jogerősen elmarasztalták az Origót, amiért titkos összeesküvés résztvevőinek állította be azokat a civil aktivistákat, akik 2018 decemberében részt vettek a túlóratörvény elleni tüntetések előkészítésében. A KESMA-hoz tartozó kormánypárti hírportál a témában írott cikkében egy megbeszélés jelenléti ívét is közzétette, és az egyik aktivista szakszervezeti tagságát is nyilvánosságra hozta.

A jelenléti íven szereplők közül többen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével fordultak bírósághoz, amiért érvelésük szerint a lap „közszereplőnek nem minősülő személyek adatait is listázta, megszégyenítő szándékkal”, a szakszervezeti tag esetében pedig különösen védett személyes adattal élt vissza.

A TASZ jogi érvelése szerint bár a nyilvánosságnak joga van tudni, hogy kik egy tüntetés szervezői, ez nem jelenti azt, hogy minden közreműködő neve a nyilvánosságra tartozna.

Első fokon a Fővárosi Törvényszék mindenben a TASZ ügyfeleinek adott igazat, és arra kötelezte az Origót, hogy törölje az aktivisták személyes adatait, kérjen tőlük bocsánatot, fizessen számukra sérelemdíjat és saját felületén tegye közzé, hogy jogsértést követett el. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a korábbi ítéletet, ami így jogerőssé vált és végre kell hajtani.

- áll a a szervezet közleményében.