Eltemették George Floydot

Több 444 videó?
Szeretném

Tisztelgő rendőrök fogadták a gyászolókat a dél-houstoni templom bejáratánál, ahol kedden George Floyd temetését tartották. 

Fotó: MARK FELIX/AFP

Floyd Észak-Karolinában született, de Texasban, Houstonban nőtt fel. 1993-ban végezte el a gimnáziumot, ahol éveken át a kosárlabdacsapat tagja volt. Öt gyermeke és két unokája született. 

Fotó: MARIO TAMA/AFP

A férfi 46 éves korában, május 25-én vesztette életét egy rendőri intézkedés közben Minneapolisban: Derek Chauvin 8 percen és 46 másodpercen keresztül térdelt a nyakán. Floyd kevesebb, mint öt perc alatt 16-szor mondta el, hogy nem kap levegőt. Halála mérföldkő, alakja már most ikonikussá vált, miután tüntetések és zavargások robbantak ki szerte az országban, felhívva a figyelmet az Egyesült Államokat átható rendszerszintű rasszizmusra.

Fotó: POOL/AFP

Fehérbe öltözött rokonai Supermanként beszéltek róla a temetésén. „A világ George Floydként ismeri. Nekem ő Perry Jr. Bosszantó kis gazember volt, de mindnyájan imádtuk” - mondta nagynénje, Kathleen McGee. A szertartás, amit élőben közvetítettek a tévék, valóságos médiaeseménnyé vált. A New York-i Értéktőzsdén is elhallgattak 8 perc 46 másodpercre, amire nem volt példa az elmúlt 228 évben. 

Fotó: DAVID J. PHILLIP/AFP

A temetés előtt közel 6400-an gyűltek össze a templomnál, hogy búcsút vegyenek Floydtól, köztük egykori osztálytársai, de többnyire olyanok, akik sosem találkoztak vele. 

A fő búcsúbeszédet Al Sharpton tiszteletes tartotta, aki azt mondta, „ez nemcsak egy tragédia. Ez bűncselekmény”, és „a George-hoz hasonló emberek élete egészen addig nem fog számítani, amíg valaki meg nem fizet a halálukért”.

Al Sharpton tiszteletesFotó: GODOFREDO A. VASQUEZ/AFP

Azt mondta, sokan, különösen a választott képviselők hajlamosak elfeledkezni a rendőrök által elkövetett gyilkosságokról, és a rossz rendőröket sokszor magas pozíciókban levő emberek védik. Azt ígérte, ott lesz Minneapolisban a vád alá helyezett rendőrök tárgyalásának kezdetén, augusztusban pedig több tízezer emberrel fog vonulni Martin Luther King híres, „Van egy álmom”-beszédének évfordulóján. 

Sharpton ezután egyesével kérte más, korábban szintén rendőri intézkedésekbe belehalt fekete férfiak és nők rokonait, hogy álljanak fel.

Fotó: DAVID J. PHILLIP/AFP

Levetítették Joe Biden demokrata elnökjelölt videóüzenetét is, aki együttérzéséről biztosította a családtagokat, az amerikaiakat pedig általában a megkülönböztetés elleni küzdelemre buzdította. „Azzal kell megbirkóznunk, hogy e nemzet ígéretét túl sokaktól és túl sokáig megtagadták” - mondta. „Nem fordíthatjuk el a fejünket a lelkünket megsebző fajgyűlölet láttán". A bibliai idézetekkel tűzdelt beszédben azt mondta, „a nemzet meggyógyítható a sebzettségből”. 

„Itt az idő a faji igazságosságra.”

Slyvester Turner, Houston polgármestereFotó: GODOFREDO A. VASQUEZ/AFP

Slyvester Turner, Houston polgármestere is beszédet tartott, és bejelentette, hogy keddtől fogva a helyi rendőrök nem alkalmazhatnak fojtófogást az intézkedéseik során. Rendelete arra is kötelezi a rendőröket, hogy mindig figyelmeztessenek, mielőtt lövést adnak le. 

Fotó: GODOFREDO A. VASQUEZ/AFP

Donald Trumpot név szerint senki sem hozta szóba, de egy texasi demokrata képviselő arról beszélt, hogy a következő elnöknek muszáj lesz megküzdenie a faji egyenlőtlenségekkel. Brooklyn Williams, Floyd unokahúga pedig az elnök híres szlogenjére utalt: 

„Valaki azt mondta, »Make America great again«. De mikor volt Amerika olyan nagy? Ideje változtatni!

A szertartás után Floydot édesanyja, a 2018-ban elhunyt Larcenia Floyd mellé temették. (New York Times, MTI)