OECD: 10 százalékos gazdasági visszaesést hozhat Magyarországra a járvány második hulláma

gazdaság
2020 június 10., 10:57

Két gazdasági forgatókönyvvel számol a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a következő időszakban. A Gazdasági kilátások címmel félévente megjelenő kiadvány friss száma szerint a kedvezőbb esetben egy hullámmal lecseng a koronavírus-árvány, a pesszimistább forgatókönyvben második hullámmal is számolnak idén, aminek sokkal súlyosabb következményei lesznek.

Az OECD egyik becslése szerint idén 6 százalékkal csökkenhet a világgazdaság teljesítménye, jövőre viszont 5,2 százalékkal növekedhet, amivel majnem eléri a 2019-es szintet. Rosszabb esetben viszont,

ha a járványnak széles körre kiterjedő második hulláma is lesz, a világgazdaság 7,6 százalékkal eshet vissza 2020-ban, jövőre pedig mindössze 2,8 százalékkal bővülhet, ami a tavalyi szint 95 százalékának felelne meg.A további előrejelzések arra az esetre, ha nem lesz második hullám:

  • Magyarországon idén 8 százalékos GDP-visszaesés, jövőre 4,6 százalékos növekedés. A munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,4 százalékról idén 6,3 százalékra emelkedhet, jövőre pedig 4,9 százalékra rúghat.
  • Az euróövezetben idén 9,1 százalékos GDP-csökkenés jövőre 6,5 százalékos növekedés.
  • Az Egyesült Államokban idén 7,3 százalékos GDP-csökkenés, jövőre 4,1 százalékos növekedés.
  • Nagy Britanniában, ahol az összes OECD-tagállam közül a legrosszabb a helyzet: idén 11,5 százalékos visszaesés, jövőre 9 százalékos emelkedés.
  • Kínában idén 2,6 százalékos csökkenés, jövőre 6,8 százalékos növekedés.

És ha lesz második hullám:

  • Magyarországon idén 10 százalékos GDP-csökkenés, jövőre 1,5 százalékos növekedés.
  • Az euróövezetben idén 9,1 százalékos GDP-csökkenés jövőre 3,5 százalékos növekedés.
  • Az Egyesült Államokban idén 8,5 százalékos GDP-csökkenés, jövőre 1,9 százalékos növekedés.
  • Nagy-Britanniában idén 14 százalékos csökkenés, jövőre 5 százalékos növekedés.
  • Kínában idén 3,7 százalékos csökkenés, jövőre 4,5 százalékos növekedés.

Még a kedvezőbb forgatókönyv esetén is úgy számolnak, hogy számos fejlett gazdaságban az egy főre jutó reáljövedelem öt évnyi növekedésével azonos érték vagy annál is több veszhet oda. „2021 végére a jövedelmekben elszenvedett veszteségek meghaladják az utóbbi évszázad békeidőkben bekövetkezett bármelyik recessziójáét, ami súlyos és hosszan ható következményekkel jár az emberekre, a vállalatokra és a kormányokra”- írják a kiadványban. Laurence Boone, a szervezet főközgazdásza arra szólította fel a kormányokat, hogy ne habozzanak növelni az államadósságot, ha az alacsony jövedelmű munkavállalók és a befektetések támogatásáról van szó. „Szükséges és elfogadható a rendkívül laza monetáris politika és a nagyobb államadósság mindaddig amíg a gazdaság teljesítménye és az infláció nyomott, a munkanélküliség pedig magas.”

A Világbank Globális gazdasági kilátások című, hétfőn ismertetett, félévenkénti jelentésében ugyancsak a világgazdaság súlyos recesszióját vetítette előre: a tavalyi 2,4 százalékos növekedés után idén 5,2 százalékos csökkenést, jövőre viszont már 4,2 százalékos gyarapodást vár.

Az Európát és Közép-Ázsiát magában foglaló régió GDP-je a tavalyi 2,2 százalékos növekedés után idén 4,7 százalékkal zsugorodhat, jövőre viszont 3,6 százalékkal bővülhet. A magyar gazdaság teljesítménye a tavaly elért 4,9 százalékos növekedés után idén 5 százalékkal csökkenhet, jövőre viszont 4,5 százalékkal növekedhet a Világbank előrejelzése szerint. (via MTI)