Siker: A tobzoska kiemelt védelmet kapott Kínában

ÁLLAT
2020 június 10., 11:16

Lekerült a tobzoska a hagyományos kínai orvoslás gyógymódjait tartalmazó listáról, és ezzel együtt az állatfaj mostantól a legnagyobb védettséget élvező fajok közé tartozik Kínában - írja a BBC, a kínai Health Times folyóirat értesüléseire hivatkozva.

Az illegális vadászat miatt mostanra a tobzoska mind a nyolc faja a kihalás szélére került. Az emlős húsa és pikkelyei miatt lett az orvvadászok célpontja: pikkelyeit a hagyományos kínai gyógyításban használták, húsát pedig gasztro-különlegességként árulták.

Emiatt kerültek a tobzoskák az elmúlt hónapokban a figyelem középpontjába, egyes kutatók ugyanis azt feltételezik, az állatnak szerepe lehetett az új koronavírus emberről állatra terjedésében. A tobzoskák szervezetében minden esetre a COVID-19 betegséget okozó új koronavírushoz hasonló vírustörzseket találtak.

A koronavírus-járvány kitörése után az ázsiai országban megtiltották a vadhús fogyasztását, a gyógyításhoz használt vadtermékekre vagy a szőrmék forgalmazására azonban nem vonatkozott a tiltás.

Tömpefarkú tobzoska (Smutsia temminckii) a Kalahári-sivatagban a Dél-afrikai Köztársaságban
photo_camera Tömpefarkú tobzoska (Smutsia temminckii) a Kalahári-sivatagban a Dél-afrikai Köztársaságban Fotó: Sylvain Cordier/Biosphoto via AFP

A tobzoskapikkely gyógyászati használatának tilalmát és a fokozott védelmet azonnal üdvözölték állatvédelmi szervezetek: Paul Thomson, a „Mentsük meg a tobzoskát!” mozgalom szóvivője szerint fordulópontot jelenthet az átsorolás a faj fennmaradása szempontjából.

Katheryn Wise, a World Animal Protection állatvédő csoport szóvivője szintén „nagyszerű hírként” értékelte, hogy Kínában a legveszélyeztetettebb állatok csoportjába sorolták a tobzoskát.

Mindkét szervezet reményét fejezte ki, hogy a kínai kormány a fogyasztási szokások átalakulásáért is tesz majd ösztönző lépéseket.