21 év börtönre ítélték a mecsetnél lövöldöző Philip Manshaust Norvégiában

külföld
2020 június 11., 11:35

Legalább 14 évet kell börtönben töltenie Philip Manshausnak egy norvég bíróság ítélete alapján. A 22 éves Manshaus tavaly augusztusban előbb megölte tinédzser féltestvérét, majd egy mecsetben nyitott tüzet. Ez utóbbi támadásban senki sem sérült meg súlyosan, Manshaust pedig hamar leterítették a riasztott rendőrök.

Manshaus támadását szélsőjobboldali, rasszista terrortámadásként kezelték, a bíróság ezért 21 év börtönre ítélte, amiből a büntetés kétharmadát letöltve szabadulhat leghamarabb.

Hogy Manshaus valóban rasszista indíttatásból támadt a mecsetre, azt a hatóságok azzal bizonyították, hogy a házkutatások során talált információk alapján tettét Brenton Tarrant, a 2019 márciusában két új-zélandi mecsetben összesen 52 embert kivégző szélsőjobboldali terrorista inspirálta.

A büntetés súlyosságát jól érzékelteti, hogy a 77 emberrel végző Anders Breivik ítélete szerint 10 év után szabadulhat - igaz, Norvégiában Breivik ítélete után, 2015-ben megemelték a hasonló bűncselekmények minimális büntetési tételét.

Manshaus amúgy állig felfegyverkezve érkezett a mecsetben, a vérengzésben csak az akadályozta meg, hogy az egykor a pakisztáni légierőben szolgált, 65 éves Mohammad Rafiq szinte azonnal földre vitte és lefegyverezte. (Via BBC)