A gyerekek „LMBT-ideológiával szembeni védelme” lett a lengyel elnökválasztás egyik fő témája

külföld
2020 június 12., 17:05

A melegjogok témája kerülhet a lengyel elnökválasztási kampány középpontjába, miután Andrzej Duda hivatalban lévő, és a tisztségért ismét induló jelölt azzal állt elő: célja a hagyományos családmodell és „a gyermekek „ LMBT-ideológiával szembeni védelme”.

Duda a hatalmon lévő PiS szövetségese. A választást eredetileg múlt vasárnap tartották volna, a koronavírus-járvány miatt végül június 28-án szavazhatnak az emberek.

Az államfő a héten aláírta a Családvédelmi Charta nevű, a családok társadalmi és anyagi támogatásáról szóló dokumentumot, majd az állam számára létfontosságúnak minősítette a családközösséget. (A Chartában Duda megígérte a lengyel családtámogatási program fejlesztését is.) A lengyel alkotmányra utalva, ami egy nő és egy férfi kapcsolataként határozza meg a házasságot, kijelentette: a házasság nem létezik, és nem is fog létezni semmilyen más formában, ez az alkotmányosan egyedül elismert módja. Megengedhetetlennek nevezte, hogy azonos nemű párok gyereket fogadhassanak örökbe. „Ilyen megoldást nem lehet bevezetni, ez idegen ideológia” - jelentette ki.

Elmondta azt is, hogy a gyermekeket „védeni kell az LMBT-ideológiával szemben”, szerint „meg kell tiltani az LMBT-ideológia terjesztését a közintézményekben”.

Ezt azért is vette elő, mert fő elnökválasztási riválisa, az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester tavaly meghirdetett egy LMBT-charta nevű programot, amelynek oktatásügyi részét a jobboldal bírálja.

A Homofóbia Elleni Kampány nevű szervezet válaszul közölte: „Elnök úr, hadd mondjuk el még egyszer tisztán és érthetően: nincs olyan, hogy LMBT-ideológia. Az LMBT-emberek leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek, akik személyesen is tapasztalják a homofóbia és transzfóbia következményeit, ami Ön is fűt.”

photo_camera Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Csütörtökön több tucat résztvevővel „csendes diszkót” rendeztek tiltakozásuk az elnöki palota előtt. Több ellenzéki politikus ugyanakkor arra kérte a támogatóit, hogy ne vegyen része ezen, mert az itt készült képeket a PiS propagandaként fogja használni.

A felmérések szerint Duda számít a választás fő esélyesének számít. Trzaskowski nemrég váltotta fel a PO korábbi elnökjelöltjét, Malgorzata Kidawa-Blonskát, azóta a fő ellenzéki tömörülés jelöltjének támogatottsága növekszik. (Guardian, MTI)