Bergamo ügyészsége hallgatja meg Giuseppe Contét a járvány elleni védekezésről

külföld
2020 június 12., 12:15
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök áprilisban, a parlament ülésén.
photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

A koronavírustól leginkább sújtott észak-olaszországi Bergamo város ügyészsége megkezdte Giuseppe Conte miniszterelnök meghallgatását a járvány elleni intézkedésekről - írja az MTI.

A kormányfő először Maria Cristina Rota bergamói ügyész és három helyettese kérdéseire válaszol a római kormánypalotában zajló meghallgatáson. Az ügyészek meghallgatják Franco Locatellit, a Közegészségügyi Hivatal elnökét, az egészségügyi miniszter Roberto Speranzát, valamint a belügyminiszter Luciana Lamorgesét is. Korábban Lombardia tartomány kormányzóját, Attilio Fontanát és a régió egészségügyi tanácsosát, Giulio Gallerát hallgatták meg.

Giuseppe Conte a meghallgatás előtt közölte, nem aggódik, mivel minden döntését megfelelő egészségügyi szempontok szerint, lelkiismeretesen hozta meg.

A lombardiai vizsgálat április első hetében indult lakossági feljelentések alapján. Bergamo város térségében majdnem háromezren haltak meg a járvány szövődményei miatt, többségükben idős emberek, akik idősotthonban vagy kórházban hunytak el az első hetekben.

A népességszámhoz képest Bergamóban és térségében volt a legmagasabb a halálozási arány a világon. Az ügyészség a helyi és országos döntéshozók esetleges felelősségét vizsgálja. Arra keresnek választ, hogy Lombardia vezetői és a kormány a járvány terjedésének első fázisában időben rendelte-e el az óvintézkedéseket, a kijárási korlátozást, a kórházak és idősotthonok lezárását. Az elhunytak rokonai szerdán a milánói bíróság előtt tüntettek, szerintük a szeretteiknek nem kellett volna meghalniuk, ha a hatóságok időben lépnek.

A felmérések szerint Giuseppe Conte jelenleg is ötven százalék feletti népszerűségét a járvány időszakban hozott döntései növelték. (MTI)