Betiltották a kopogás nélküli házkutatásokat Louisville-ben

2020 június 12., péntek 4:21

A Kentucky állambeli Louisville városában a helyi önkormányzat egyhangúlag megszavazta csütörtökön a kopogás nélküli házkutatások betiltását. A louisville-i rendeletet Breonna törvényének nevezték el, mivel a 26 éves fekete Breonna Taylor rendőri erőszak miatt bekövetkezett halála után vették napirendre az ilyen típusú intézkedések betiltását. Jessica Green, az önkormányzat egyik tagja elmondta, hogy a városi rendőrség Louisville-ben évente 20-25 ilyen akciót hajt végre, tipikusan kábítószerrel kapcsolatos ügyekben.

Tüntető Breonna Taylor képével Fotó: JASON CONNOLLY/AFP

A fegyvertelen Breonna Taylort március 13-án a rendőrök nyolc lövéssel ölték meg a saját lakásában. A rendőrök éjjel, házkutatási parancs birtokában, de kopogás nélkül törtek rá az ápolónak tanuló fiatal nőre, akinek barátja, Kenneth Walker a rendőri jelentés szerint fegyvert rántott és lőni kezdett. Walkernak volt fegyvertartási engedélye.

A rendőrök - akik kábítószert és fegyvereket kerestek - azonnal fegyverrel válaszoltak és nyolcszor lőttek Taylorra. A tűzharcban az egyik rendőrt is meglőtték, súlyosan megsebesült, de a rendőrök nem viseltek testkamerát, amelynek segítségével teljes egészében rekonstruálni lehetett volna a történteket. Kenneth Walkert letartóztatták, és hatósági személy elleni gyilkossági kísérletért vádat emeltek ellene. Szabadlábon védekezhet.

Taylor családja feljelentést tett az intézkedő rendőrök ellen, és kártérítést kért. Andy Beshear, Kentucky demokrata párti kormányzója zavarba ejtőnek nevezte Breonna Taylor halálának körülményeit és vizsgálatot ígért. Bár május végén a városi rendőrség vezetője elrendelte, hogy minden rendőrnek kötelező testkamerát viselnie, a vizsgálat még mindig folyamatban van. Közben Louisville város tanácsa lépett.

A városi tanács 26:0 arányban szavazta meg a kopogás nélküli házkutatás gyakorlatának betiltását. Greg Fischer, a város polgármestere a Twitteren közölte: amint az asztalán van a döntés, a rendelkezést azonnal aláírja. (CNN/MTI)