Tüntetők elfoglalták Seattle egy részét, Trump a hadsereg bevetésével fenyegetőzik

külföld
2020 június 12., 13:48
photo_camera Fotó: David Ryder/AFP

Capitol Hill Autonóm Zóna – így nevezik azt a néhány háztömbnyi területet Seattle-ben, amit az utóbbi napokban elfoglalt és ellenőrzése alá vont tüntetők egy csoportja. A területről a rendőrség is visszavonult, a városvezetés döntése alapján.

A korábban felállított rendőrkordonokat használják a terület lehatárolására. Itt történt vasárnap az eset, amikor a tüntetők közé hajtott és egyiküket meg is lőtte egy férfi.

photo_camera Fotó: JASON REDMOND/AFP

Donald Trump közölte, nem fogják hagyni, hogy tüntetők elfoglaljanak egy városrészt. „Nem hagyjuk, hogy ez történjen Seattle-ben. Ha be kell mennünk, akkor be fogunk menni”, mondta a Fox Newsnak. Emellett viszont egyelőre inkább azt szeretné, hogy a kormányzó kezelje a helyzetet. „A kormányzónak rendelkezésre áll a remek Nemzeti Gárda... így vagy úgy, de meg kell csinálni. Ezek az emberek nem foglalhatják el egy nagyszerű város nagy részét.”

Jenny Durkan demokrata polgármester válaszul közölte, alkotmányellenes lenne, ha a hadsereget küldenék Seattle-be. Szerinte ez csak akkor lenne jogos, ha a város inváziója fenyegetne. Azt viszont nem mondta meg, mi a tervük azzal a körülbelül 500 emberrel, akik most elfoglalják ezt a területet. (Reuters)