Eloltották a tüzet a francia atom-tengeralattjárón Toulonban

2020 június 13., szombat 10:55

Tizennégy órai küzdelem után eloltották szombatra a tüzet, amely egy francia atom-tengeralattjárón ütött ki Toulon kikötőjében felújítási munkák közben. Nem sérült meg senki, és radioaktív baleset sem történt - közölte a francia védelmi minisztérium.

A Perle tengeralattjáró nukleáris reaktorát, a fűtőanyagot és a fegyvereket szerencsére öt hónappal ezelőtt eltávolították, hogy előkészítsék az átalakításra, így a lángok nem is jelenthettek kockázatot rájuk - tette hozzá a minisztérium.
A munkásokat és a tengerészeket még pénteken kimenekítették a Rubis-osztályú nukleáris támadó tengeralattjáró fedélzetéről. Ezután azonban száz tűzoltónak és még mintegy 150 szakembernek - köztük különleges tengeralatti egységeknek - több mint 14 órába telt a lángok eloltása a szárazdokkban álló járművön. Az nem közölték, hogy megmenthető-e a Perle, a felújítást végző Naval csoport csak annyit árult el, hogy a kár jelentős.
A Perle (Gyöngy) nevű tengeralattjárót az Rubis-osztály hat tagja közül utolsóként, 1993-ban állították szolgálatba. Tagjai a Casablanca kivételével drágakövekről kapták nevüket.

(MTI/AFP)