Lekapcsoltak egy bűnszervezetet, ami dizájnerdrogok online terjesztésének 80 százalékát intézte itthon

2020 június 14., vasárnap 7:09

Új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnbandát számoltak fel a rendőrök. A rendőrség szerint ez a csoport fedte le az országos online terjesztés 80 százalékát. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a drogbanda csaknem két év alatt 14 ezer csomagot kézbesített, amivel közel 200 millió forintot szedtek össze.

A szigetvári Z. Vilmos és az általa irányított bűnözői csoport külön informatikust és logisztikust is alkalmazott. A kriptovalutával külföldi weboldalakról beszerzett drogokat online eladással vagy postai úton, illetve futárcégekkel juttatták el a vásárlóknak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói 2020. június elejére összehangolt akciót terveztek a bűnszervezet felszámolására, Z. Vilmos azonban - a bűnözői csoporthoz tartozó - feleségével és testvérével Horvátországba utazott, ezért európai elfogatóparancsot is kiadtak ellenük.

Fotó: police.hu

Az akciót Magyarországon és Horvátországban június 11-én hajtották végre. A magyar nyomozók elfogták a banda hét tagját, közben a horvát rendőrök előállították Z. Vilmost és két bűntársát. A magyarországi intézkedések során a rendőrök új pszichoaktív anyagot, a csomagoláshoz és postázáshoz felhasznált kellékeket, valamint a bűncselekményhez kapcsolódó bizonyítékokat foglaltak le. Valamint zár alá vettek 14 ingatlant és csaknem 31 millió forint értékben foglaltak le nagy értékű autókat, ékszereket és készpénzt.

Fotó: ANTAL_N/ORFK

A horvát rendőrök szintén kutatásokat tartottak a gyanúsítottak lakóhelyén, és 30 millió forintnyi eurót és forintot, tíz mobiltelefont, valamint egy luxusautót foglaltak le.Az ügyben a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztály pécsi osztálya bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt folytat nyomozást.

Fotó: ANTAL_N/ORFK

A közlemény szerint a banda több tagját vonták már korábban eljárás alá hasonló bűncselekmények miatt. A KR NNI pécsi osztályának nyomozói a bűnözői csoport hét elfogott tagját gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket és kezdeményezték letartóztatásukat. A Horvátországban elfogott két férfi és egy nő Magyarországnak történő átadásáról a későbbiekben dönt a bíróság. (police.hu)