Lemondott Atlanta rendőrfőnöke, miután a rendőrök egy étteremnél lelőttek egy fekete férfit

külföld
2020 június 14., 06:43

Szombaton lemondott Atlanta rendőrfőnöke, miután péntek este a város egyik rendőre lelőtt egy fekete férfit egy szondáztatás utáni dulakodásban. A város polgármestere, Keisha Lance Bottoms sajtóértekezleten jelentette be, hogy elfogadta Erika Shields rendőrfőnök lemondását.

A rendőrséget egy Wendy's gyorsétteremhez riasztották péntek este, azzal a panasszal, hogy egy kocsijában alvó férfi feltartja a sort az étterem autósokat kiszolgáló oldalán. A helyszínre kivonult rendőrök megszondáztatták a 27 éves Rayshard Brooksot, akit őrizetbe akartak venni, de a földre tepert férfi kicsavarta egyikük kezéből a sokkolót, és azt a rendőr felé tartva, megpróbált elfutni. Menekülés közben lőtték le, a kórházban halt meg. Az incidens miatt az egyik rendőrt is sérülésekkel ápolják.

Az esetet egy biztonsági kamera mellett több szemtanú is rögzítette a mobiltelefonjával. Utóbbi felvételek azóta kikerültek az internetre is. Reynolds azt ígérte, szombat estig a biztonsági kamera felvételét is nyilvánosságra hozzák. „Ilyen esetben, amikor a rendőri intézkedés halállal végződik, a közvéleménynek joga van tudni, mi történt” - mondta sajtótájékoztatóján.

Még aznap tüntetés kezdődött Brooks halálának helyszínén és Atlanta több más pontján is, miközben az Egyesült Államokban már három hete tart az a rendőrségi reformokat követelő tüntetéshullám, amelyet egy brutális minneapolisi rendőri intézkedésben május 25-én meghalt George Floyd afroamerikai férfi halála váltott ki. Szombat este a tüntetők tüntetők lezártak egy autópályát és felgyújtották azt a Wendy's gyorséttermet szombat este, ahol Brooks meghalt.

A lángoló étterem
photo_camera A lángoló étterem Fotó: Brynn Anderson/AP

Atlanta eddig is egyike volt azoknak az amerikai városoknak, ahol a tiltakozások tömegeket mozgósítottak. Gerald Griggs ügyész, az egyik legbefolyásosabb polgárjogi szervezet, az NAACP atlantai alelnöke is részt vett a Wendy's étteremnél összegyűlt mintegy 150 tüntető szombat délutáni felvonulásán.

Az emberek fel vannak háborodva. Tudni akarják, miért kellett megölni Brooksot, hiszen nem követett el semmit azon kívül, hogy aludt a kocsi utasoldali ülésében” - nyilatkozta Griggs, aki szerint a férfit a rendőrök halált okozó fegyverhasználat nélkül is elfoghatták volna.

Az ABC News beszámolója szerint idén ez volt a 48. olyan eset, amit a georgiai nyomozó hivatal azért vizsgál, mert a rendőrök is részt vettek a lövöldözésben. Ezek közül 15 volt halálos. (BBC/MTI)