16 év börtönre ítéltek egy amerikai férfit kémkedés miatt Oroszországban, és kiutasítottak két cseh diplomatát is

Moszkvában kémkedés miatt 16 évre ítéltek egy amerikai férfit, két cseh diplomatát pedig kiutasítottak az országból hétfőn.

Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogost 16 évi, szigorított őrizetű börtöntelepen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a moszkvai városi bíróság, mert azzal vádolták, hogy egy álamtitkokat tartalmazó memóriakártya került a birtokába. Az 50 éves férfi autóalkatrészeket gyártó michigani cég biztonsági vezetőjeként érkezett Oroszorságba, ahol 2018. december 28-án egy moszkvai szállodában vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei.

Whelan viszont elutasította a vádakat, és azt állítja, hogy csak egy eskövőre érkezett Oroszországba. 

 „Oroszország azt hitte, hogy a kémküldetésen lévő James Bondot fogta el, de igazából a szabadságon lévő Mr. Beant rabolta el” - hangoztatta Whelan.A március 30-án kezdődött, az államtitok-védelemre hivatkozva zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyaláson Whelan az ügyvédje szerint azt állította, hogy az adathordozó eszközön, amelyet az orosz ismerősétől kapott, tudomása szerint egyebek mellett orosz templomokról készült fotók voltak. Whelan szerint a kelepcét az FSZB egyik őrnagya állította neki, aki a provokációval két legyet akart ütni egy csapásra: nem szándékozott megadni egy 100 ezer rubeles adósságot, és a letartóztatás kiprovokálásával kísérelt meg feljebb lépni a ranglétrán. 

Az ügyészség eredetileg 18 évi szabadságvesztés kiszabását kérte. John Sullivan, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete korábban elítélte az általa "igazságtalannak" és "titkosnak" minősített tárgyalást. Kifogásolta, hogy a védelem tanúi - a sajtóban megjelent magyarázatok szerint a Covid-19-járvány okán elrendelt közlekedési korlátozások miatt - nem vehettek részt a peren. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter májusban Twitter-bejegyzésben követelte Whelan szabadon bocsátását.

Ezzel egyidőben az orosz külügyminisztérium közleménye szerint két cseh diplomatát is kutasítottak az országból. A kiutasítás válasz volt arra, amikor június elején Prága utasított ki két orosz diplomatát, egy cseh politikusok elleni állítólagos mérgezéses merényletkísérlet ügyében kirobbant botrány miatt. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.