Boris Johnson szerint békén kell hagyni a szobrokat

külföld
2020 június 15., 04:50

„Sokkal többet kell tennünk” a rasszizmus ellen, de nem szabadna „újraírni a múltat” a történelmi szimbólumok eltávolításával, írja a Telegraphban megjelent cikkében Boris Johnson brit miniszterelnök, aki az országban zajló rasszizmusellenes tüntetésekre és a rabszolgatartó múlthoz kötődő köztéri szobrok eltávolítására reagált.

Utóbbi a George Floyd halála után kirobbant, világszerte tartó tüntetéssorozat egyik meghatározó szála lett a múlt héten. Bristolban a tüntetők ledöntötték és a folyóba dobták Edward Colston 17. századi rabszolgakereskedő szobrát, Londonban pedig a hatóságok távolították el a rabszolgákat tartó Robert Milligan szobrát. Ezeken kívül rengeteg másik emlékmű, szobor eltávolítása került szóba, köztük például Cecil Rhodes politikus-bányamágnásé.

photo_camera Robert Milligan szobrának eltávolítása Fotó: Hasan Esen/Anadolu Agency via AFP

Johnson azt írja, senki sem hagyhatja figyelmen kívül az antirasszista megmozdulásokat, aki „törődik ezzel az országgal”, de a történelmi örökséget békén kellene hagyni.

Ugyanakkor elítéli azokat a „szélsőjobboldali gengsztereket”, akik szombaton arra hivatkozva gyülekeztek Londonban, hogy megvédjék a szobrokat. Johnson szerint „teljesen abszurd”, amit csinálnak, viszont ő is sajnálatosnak nevezte, hogy Winston Churchill szobra is veszélybe került. Az egykori miniszterelnök szobrára a tüntetők azt festették: „rasszisa volt”.

Johnson azt ígéri, kormánybizottságot fog felállítani a munkaerőpiacon, az egészségügyben, a tudományos szférában és az élet más területein tapasztalható egyenlőtlenségek vizsgálatára.„Semmi haszna egyszerűen azt mondani, milyen sokat haladtunk a rasszizmus elleni küzdelemben”. Johnson szerint komolyan kell venni az antirasszista tüntetők „komoly felvetéseit”, de ez nem jelenti azt, hogy „időt kellene pazarolni minden egyes bronzba vagy kőbe öntött történelmi személy” életének és nézeteinek megvitatására.

Azt írja, ha tényleg tenni akarunk a rasszizmus ellen, „arra vannak demokratikus eszközök, köszönhetően, ha már itt tartunk, Winston Churchillnek”.

Az országban található történelmi emlékműveket és épületeket kezelő English Heritage azon az állásponton van, hogy a legjobb extra kontextust adni az ilyen alkotások mellé, hogy mentegetés nélkül, teljes egészében ismert legyen a történetük. Ezért most 950 londoni emlékművet vizsgálnak meg ebből a szempontból. (BBC)