Szélsőjobboldali csoportok balhéznak Londonban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Sadiq Khan polgármester arra kérte szombaton a londoniakat, kerüljék el a belvárost, mert valószínűleg összecsapásokra lehet számítani a rasszizmus ellen tüntetők és szélsőjobboldali csoportok között. 

Az elmúlt napokban a tüntetők számos országban, így Nagy-Britanniában is rasszizmussal vádolt történelmi alakok szobrait vették célba. Londonban Winston Churchill szobrát is megtámadták, amit végül védőburkolattal vettek körbe. 

„Azt az értesülést kaptuk, hogy szélsőjobboldali csoportok jönnek Londonba, látszólag, ahogy ők mondják, azért, hogy megvédjék a szobrokat” - mondta a Sadiq Khan, majd hozzátette, attól tartanak, a szobrok csak ürügyként szolgálnak az esetleges erőszakra. A Twitterre posztolt videók tanúsága szerint már el is kezdődött a balhé.

Khan arról is beszélt, szerinte a világjárvány idején nem jó ötlet tüntetni, mivel bebizonyosodott, hogy az amerikai tüntetéseken is többen megfertőződtek. Boris Johnson miniszterelnök pénteken abszurdnak és szégyenteljesnek nevezte, hogy Churchill szobra veszélybe került.

(Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!